Wilgoć w domu to trudny, ale często spotykany przypadek, szczególnie w starszych budynkach. Jak się jej pozbyć? Co zrobić by mieszkać w suchym, zdrowym domu? Jakie są sposoby osuszania budynków i murów? W tym dziale znajdziesz podpowiedzi co robić, by pozbyć się wilgoci i jej skutków.
Witam!
Mam nadzieję,ze znajdę to fachową pomoc, która mnie uratuje...
4 dni temu zauważyłam w pokoju pod lista przypodłogowa (plastikową) wilgotne plamy, nie są one połączone z podłogą0, pojawiła się taka również w innym pomieszczeniu (spiżarka) nad kafelkami . Nie wiem co jest tego przyczyną. Budowlaniec jest pewien,ze dobrze zrobił izolacje (niby podwójną), a rura raczej tez nigdzie nie strzeliła. dom został 3 miesiące temu ocieplony. co może być przyczyna wilgoci? Jak z nią walczyć? Proszę o pomoc (
Witam , może być właśnie docieplenie budynku , trochę cierpliwości i dużo wietrzenia pomieszczeń aż nadmiar wilgoci zostanie usunięty (odparuje) , pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź!
Suszymy z mężem te miejsca i więcej wietrzymy pokój. do tej pory udało się wysuszyć, ale zostały tam jakieś większe lub mniejsze kropki, nie sa one mokre. Co to może być?
Witam, już jest znana prawdopodobnie przyczyna wilgoci: pęknięta rura pod styropianem w podłodze- takie jest kolejne ułożenie: rura, folia, styropian 10 cm, wylewka, kafelki, jaką metodą najskuteczniej teraz osuszyć zawilgocone ściany?wilgoć wyszła na ścianie wewnętrznej 5 cm od posadzki, liczę na szybką pomoc bo zima się zbliża
Najlepszym, najszybszym i jedynym w tych warunkach atmosferycznych osuszaniem jest osuszanie poprzez osuszacze powietrza.
Zajmujemy się profesjonalnie osuszaniem budynków z wilgoci budowlanej, po zalaniach i powodziach, a także awariach. Niezbędne jest szybkie osuszenia ponieważ kolejnym problemem będzie grzyb który mam wspaniałe warunki do rozwoju, a wtedy będzie o wiele więcej pracy i kosztów.
Należy osuszyć styropian pod podłogą . Najlepsza metoda to użycie zestawu do suszenia zamkniętych stref termoizolacji. Czyli wywierceniu otworów w płytkach(ilość zależy od powierzchni i pomiarów wilgotności), dowiercenie się do styropianu, wydłubanie go a następnie za pomocą tego właśnie zestawu wtłaczanie ciepłego i suchego powietrza pod podłogę.To tak w skrócie.
Ale nie mamy pewności, że w tym przypadku zawilgocenie wynika z powodu zawilgoconej posadzki. Ciężko jest cokolwiek określić nie widząc tego, a tym bardziej bez pomiarów.
Pozdrawiamy
Obsługa Klienta
Klimateo
Zajmujemy się profesjonalnie osuszaniem Budynków z wilgoci budowlanej
Jeżeli pękła rura pod styropianem, to gdzieś ta wilgoć musi wychodzić. Oczywiście pomiary i oględziny są jak najbardziej wskazane. Ale takich sytuacji jest wiele i o ile to jest faktycznie pęknięta rura to sprawa wydaję się prosta. Albo zrywanie podłogi albo zestaw do osuszania podposadzkowego.
Przepraszam i zwracam honor, nie doczytałem postów.
Przy pękniętej rurze pod izolacją i okładziną ceramiczną jedyne suszenie to osuszanie urządzeniami absorpcyjnymi/podposadzkowymi.
Bodajże Państwo dzwonili do naszej firmy...
Myślę, że w tej porze roku i tym bardziej, że zbliża się dużymi krokami zima, należałoby zerwać okładzinę ceramiczną wraz z izolacją i osuszyć bezpośrednio wylewki. Takie rozwiązanie było by najszybsze.
Pozdrawiamy
Obsługa Klienta Klimateo
Wszystko uzależnione jest od oczekiwań klienta, suszenie podposadzkowe będzie dłuższe niż zerwanie izolacji i okładziny ceramicznej, a następnie osuszenie bezpośrednio wylewki. Również należy pomyśleć o kosztach, ponieważ w tym przypadku im szybciej osuszone tym drożej wyjdzie ponieważ trzeba nową izolację i okładzinę ceramiczną.
Ja również wybrałbym osuszenie podposadzkowe lecz końcowy wybór ma klient.
A propos wymiany kilku płytek, są zestawy do demontaży okładziny ceramicznej.
Pozdrawiamy
Obsługa Klienta Klimateo
Czas zależy oczywiście od pomiarów wilgotności, ale zazwyczaj 10-14dni daje radę.Czy to tak długo ? A koszty zrywania podłogi będą większe bo oprócz materiałów i tak trzeba to czymś osuszyć .