Witam
Ekipa wykanczajaca moje mieszkanie, wbudowala m.in. luksfery w sciane pomiedzy przedpokojem a kuchnia. Miala to byc pionowa wstawka skladajaca sie z dwoch przylegajacych do siebie rzedow, po 8 luksferow.
Problem w tym, ze ta wbudowana wstawka wydaje sie nie byc pionowa.
Golym okiem od strony kuchni widac, ze pas luksferow jakby 'kladzie sie' na jedna strone. Nie jest to kwestia krzywych scian dookola, sprawdzone poziomicą, są proste. Natomiast poziomica pokazuje ewidentnie odchyl od pionu 1 cm na dlugosci pasa (ok 170 cm). W zwiazku z tym mam pytanie czy istnieja jakies normy w takim przypadku i jakie jest dopuszczalne odchylenie, bo to co jest nie odpowiada mi.?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Luksfery wbudowane w sciane,dopuszczalne odchylenia od pionu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
jacenty800
- Superużytkownik

Re: Luksfery wbudowane w sciane,dopuszczalne odchylenia od p
zakładam ze za szybko chcieli dokonac i połozyli calosc w jednym procesie.mogli przynajmniej pokobinowac zeby wyprzec jakos jak zalezało im na czasie jak chcieli to zrobic szybko.1 cm to sporo na takiej wysokosci.jak rzuca sie w oczy gołym okiem to nie jest ok.czasem kombinuje sie z jakims tam odejsciem od pionu poziomu ale sa to sporadyczne przypadki gdzie np klijent nie zgadza sie z wykonawca na pewne rozwiazania bo podnioslo by to koszta materiałowe i robocizny,czasami szybkoscia wykonania.ale kiedy sciany maja pion a lukswery leca jest to bład.wstaw moze jakas fotke
Re: Luksfery wbudowane w sciane,dopuszczalne odchylenia od p
Norma: PN-76/B-13074 Szkło budowlane Luksfery.
To co jest interesujące z tej normy to: "Lica luksferów powinny leżeć w jednej płaszczyźnie. Odchyłka od tej płaszczyzny nie powinna być większa niż 3mm/m."
U Ciebie maksymalna odchyłka wynosi 1,7m*3mm=5,1mm, a jest jeden centymetr, czyli dwukrotnie więcej, no cóż ewidentny błąd wykonawcy.
To co jest interesujące z tej normy to: "Lica luksferów powinny leżeć w jednej płaszczyźnie. Odchyłka od tej płaszczyzny nie powinna być większa niż 3mm/m."
U Ciebie maksymalna odchyłka wynosi 1,7m*3mm=5,1mm, a jest jeden centymetr, czyli dwukrotnie więcej, no cóż ewidentny błąd wykonawcy.