Zawór różnicowo-upustowy? gdzie założyć?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Zawór różnicowo-upustowy? gdzie założyć?
Koledzy fachmani mam taki oto problem , w instalacji Co mam w sumie 15 grzejników z głowicami termostatycznymi i problem polega na tym , że w momencie grzania wszystkich grzejników instalacja jest cicha ,ale gdy grzejniki zaczynają sie zamykać bo nie potrzeba już ciepła to zaczyna szumieć w instalacji bo pompa chodzi pcha wodę z mocą jak na 15 grzejników a grzeją np dwa albo trzy.
pomyślałem że wepnę do obiegu zawór różnicowo-upustowy który bedzie wyrównywać cisnienie w momencie zamykania sie grzejników
i właśnie chodzi to czy musi być ten zawór od razu wpięty do obiegu w kotłowni za pompą , czy stało by sie coś jakbym go na rozdzielaczu zamontował, bo tak sie składa że mam tam wolne przyłącze , wtedy nie musiałbym rozcinać rurek w kotłowni
pomyślałem że wepnę do obiegu zawór różnicowo-upustowy który bedzie wyrównywać cisnienie w momencie zamykania sie grzejników
i właśnie chodzi to czy musi być ten zawór od razu wpięty do obiegu w kotłowni za pompą , czy stało by sie coś jakbym go na rozdzielaczu zamontował, bo tak sie składa że mam tam wolne przyłącze , wtedy nie musiałbym rozcinać rurek w kotłowni
Re: Zawór różnicowo-upustowy?gdzie założyć?
Wstaw sobie pompę regulowaną elektronicznie w klasie A - zamiast płacić kilkaset złotych rocznie za prąd do napędu pompy, która następnie tłoczy tę wodę bezużytecznie w zawór upustowy, wstaw pompę która automatycznie dostosowuje swoją moc do przepływu - będzie szybciej, taniej w zakupie i znaaacznie taniej w eksploatacji.
Np. Wilo Stratos.
Np. Wilo Stratos.
Re: Zawór różnicowo-upustowy?gdzie założyć?
jasna sprawa , tylko ze ta pompa to koszt ok 1000zł a zawór to 100zł , + prąd do pompy , a wątpię by rocznie przepaliła kilka set zł,
Re: Zawór różnicowo-upustowy? gdzie założyć?
witam
postanowiłem założyć taką pompę
znalazłem dwie podobne , wspomnianą willo stratos i grundfosa alpfa2
która będzie lepsza?
która kupic?
postanowiłem założyć taką pompę
znalazłem dwie podobne , wspomnianą willo stratos i grundfosa alpfa2
która będzie lepsza?
która kupic?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Kupic taka, co ma dluzsza gwarancje:-)
Do pompy z elektronika wskazane by bylo zamontowanie ogranicznika przepiec - elektronika jest na przepiecia znacznie bardziej wrazliwa niz sam silnik.
W zasadzie na caly obwod zasilajacy kotlownie powinny byc ograniczniki przepiec. Podobnie inne obwody zasilajace elektronike.
Do pompy z elektronika wskazane by bylo zamontowanie ogranicznika przepiec - elektronika jest na przepiecia znacznie bardziej wrazliwa niz sam silnik.
W zasadzie na caly obwod zasilajacy kotlownie powinny byc ograniczniki przepiec. Podobnie inne obwody zasilajace elektronike.
-
elpapiotr
Witam.
Jakie, gdzie, ile ?
Paweł_Małek pisze:Do pompy z elektronika wskazane by bylo zamontowanie ogranicznika przepiec - elektronika jest na przepiecia znacznie bardziej wrazliwa niz sam silnik.
Jakie, gdzie, ile ?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

Jakie, gdzie, ile?? Zalezy od zastanej sytuacji.
Przykladowe opracowanie tanszego producenta:
-www.moeller.pl/Documentation/Poradniki/ochrona_PP_2008.pdf
W zasadzie powinien ochrone zaprojektowac projektant po obejrzeniu obiektu na miejscu.
Przykladowe opracowanie tanszego producenta:
-www.moeller.pl/Documentation/Poradniki/ochrona_PP_2008.pdf
W zasadzie powinien ochrone zaprojektowac projektant po obejrzeniu obiektu na miejscu.
Posiadam alpha2. Koszt 370zł. Muszę zamontować miernik poboru prądu bo faktycznie w czasie pracy pobiera do 15W. Poprzednią pompę miałem ustawioną na 40W.
Masz język to pytaj, Masz ręce to zrób...