Fundamenty w starym domu

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

skoczek194
Zainteresowany
Zainteresowany

Fundamenty w starym domu

Post autor: skoczek194 »

Witam i proszę o opinię.
Otóż w sobotę wykonałem trochę kopałem w ogródku, wynik mojej pracy znajduje się na zdjęciuObrazek

Głębokość fundamentu wynosi ok 80cm. Mam kilka pytań odnośnie wykonania izolacji, drenażu i wzmocnienia fundamentów i pewnie innych spraw, które pojawią się w trakcie tego postu.

Na początek trochę konkretów: Jak wy byście to zrobili?
A teraz trochę moich poglądów:
Odkopanie, oczyszczenie i na to folia kubełkowa. Wokół rura drenarska, żwir. No i pytania: czy sam fundament trzeba smarować lepikiem? Może drenaż nie jest konieczny? czy wylanie opaski betonowej nad drenażem wzmocni konstrukcję budynku? chciałbym wzmocnić konstrukcję budynku na przyszłość.
Lub też proszę o inne propozycje. Z góry dzdiękuję

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Re: Fundamenty w starym domu

Post autor: molok78 »

Robiłem coś takiego w zeszłym roku.Zaczynałem od podcinki i 2 warstw specjalnej folji pod wszystkie mury.Oczywiście folia kubełkowa do wysokości podcinki.Odradzam smarowanie czym kolwiek fundamentu,nie ma wentylacji i nie "oddycha".Opaska drenażowa na pewno nie zaszkodzi.A co do wzmocnienia do okoła następną ławą to czy to jest uzasadnione ? Chyba że planowana jest rozbudowa.A jeszcze jedno, nie ubijaj ziemi przy f.kubełkowej. :wink:

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Robiłem coś takiego w zeszłym roku.Zaczynałem od podcinki i 2 warstw specjalnej folji pod wszystkie mury.Oczywiście folia kubełkowa do wysokości podcinki.
Izolacja pozioma - pod mury czy pod fundament???

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Izolacja pozioma jest między ławą z kamienia a murem z cegły.

skoczek194
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: skoczek194 »

Nasuwa mi się kolejna zagadka do rozwiązania. Czy na głębokości ok 90 cm warto wykonać drenaż? Jest to pytanie czysto teoretyczne bo raczej i tak zostanie wykonany, przy okazji innych prac. Ale po prostu chciałbym wiedzieć czy ma to sens?

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany

Jasne że ma sens,jak masz już odkopane .Poza tym koszty drenażu nie są wysokie. :wink:

INIEKCJA KRYSTALICZNA

Post autor: INIEKCJA KRYSTALICZNA »

witam, co do drenażu to pewnie że warto to zrobić, folia też jest dobrym zastosowaniem a co do tzw."podcinki" to wszelkie fachowe "pisma" nie polecają tego rozwiązanie, można w inny sposób wytworzyć izolację przeciwwilgociową, mianowicie INIEKCJA KRYSTALICZNA patent polskiego naukowca dr.inż. Wojciecha Nawrota znana już praktycznie w całym świecie, polega na wykonaniu szeregu technologicznych odwiertów i zalaniu ich specjalnym krystalitem :)

szczegółowy opis wykonywania tego typu izolacji na stronie
-www.greenteam-burza.pl

600 96 99 21 dodatkowo wzmacnia to fundament! warto poczytać :)

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”