WLZ - pion od ZK do statniej kondygnacji.Stary budynek.

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

MalgosiaMax
Początkujący
Początkujący

WLZ - pion od ZK do statniej kondygnacji.Stary budynek.

Post autor: MalgosiaMax »

Witam,
proszę o pomoc. Mam za zadanie skosztorysować WLZ - pion od ZK do statniej kondygnacji. Remont instalacji elektrycznej. Budynek jest bardzo stary jeszcze poniemiecki.Niestety nie znam oznaczeń elektrycznych ale dowiedziałam się, że WLZ to wewnętrzna linia zasilająca, a ZK złącze kablowe ( czyli skrzynka z bezpiecznikami).Jeżeli ZK to skrzynka z bezpiecznikami to ona znajdowała się na przedostatnim piętrze kamienicy, także nie ma za bardzo co liczyć. Proszę o wyjaśnienie czy prawidłowo odczytałam skróty WLZ i ZK i czy to możliwe aby ZK ( złącze kablowe) było na przedostatniej kondygnacji, bo z tego co słyszałam to na ogół jest w piwnicy.

buraczane_pole
Aktywny
Aktywny

Re: WLZ - pion od ZK do statniej kondygnacji.Stary budynek.

Post autor: buraczane_pole »

witam.

marnie ja widzę ten kosztorys, czy jest na tą modernizację projekt? bo kosztorysu slepego domyslam się brak, skróty rozszyfrowane poprawnie, co do ZK nie jest to skrzyneczka z bezpiecznikami na każdej kondygnacji, tylko złącze w piwnicy lub przed budynkiem z głównymi zabezpieczeniami.

elek
Początkujący
Początkujący

Re: WLZ - pion od ZK do statniej kondygnacji.Stary budynek.

Post autor: elek »

Przy zasilaniu budynku z linii napowietrznej złącze często znajduje się na ostatniej kondygnacji. Jest to rozwiązanie stosowane kilkadziesiąt lat temu. Podczas remontu powinno się to i szereg innych rzeczy zmodernizować i dostosować do aktualnych przepisów i wymagań zakładu energetycznego.
Bez ustalenia szczegółowego zakresu robót, a najlepiej wykonania projektu, nie widzę możliwości wykonania kosztorysu. Najpierw trzeba wiedzieć co należy wykonać, potem wycenić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”