Wymiana CO
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Mirek
Wymiana CO
Chcę wymienić CO proszę o radę jakie rury (stal, miedź czy może inny materiał), jakie kaloryfery? Jesienią do domu została doprowadzona energia cieplna z ZEC-u (której jeszcze nie używam).
-
Gość
Miedziane wcale nie wychodzą drożej
Można to zrobić samemu, a plastiki odpadają, bo trzeba je zgrzewać. Kaloryfery docelowo montowałbym aluminiowe, ale przez wzgląd na cene najpierw montowałbym żeliwne, z jakiejś rozbiurki i systematycznie wymieniał.
Takie mam zdanie na ten temat, ale jestem pewien, że miedź zaczyna wypierać z rynku plastik.
Można to zrobić samemu, a plastiki odpadają, bo trzeba je zgrzewać. Kaloryfery docelowo montowałbym aluminiowe, ale przez wzgląd na cene najpierw montowałbym żeliwne, z jakiejś rozbiurki i systematycznie wymieniał.
Takie mam zdanie na ten temat, ale jestem pewien, że miedź zaczyna wypierać z rynku plastik.
-
Gość
Pomysł łączenia miedzi z grzejnikami aluminiowymi trzeba by uzupełnić informacją o konieczności użycia tzw. inhibitorów korozji - inaczej miedź z alu utworzą ogniwo i grzejniki będą się niszczyć.
"Plastiki odpadają bo trzeba je zgrzewać"... Hmm, a miedź się skleja? Też trzeba ją lutować i to bardzo uważnie, szczególnie w instalacji grzewczej - choć zgadzam się z opinią, że to znakomity materiał.
"Plastiki odpadają bo trzeba je zgrzewać"... Hmm, a miedź się skleja? Też trzeba ją lutować i to bardzo uważnie, szczególnie w instalacji grzewczej - choć zgadzam się z opinią, że to znakomity materiał.
-
Darek
-
Miziu84
Moim zdaniem najlepsza inst. CO i co najważniejsze chyba dla wszystkich najtańsza jest tak zwanym starym systemem tzn. z rurek stalowych .Do tego oczywiście grzejniki aluminiowe .Hydraulicy odradzają ten system z jednego prostego powodu zrobienie tej instalacji jest bardziej pracochłonne .Jeśli macie dobrego fachowca zrobi on porządną instancje. Bez fachowej wiedzy nie polecam majsterkowanie samemu przy CO po pierwsze możecie sobie zbudować małą bombę w domu a po 2 ryzykujecie dość sporym nakładem pieniądz jeśli ewentualnie cos nie wyjdzie. A co do systemów nigdy nie wymuszony zawsze cyrkulacyjny. Jeśli prądu zabraknie ogrzewanie równierz nie będzie działać.
Witam
Po pierwsze to powinieneś się dowiedzieć o jakich parametrach będziesz miał wodę w rurach i jak naliczają ci koszy (ryczałt, licznik przepływu, pomiar przez odparowanie czy inny)
Materiał na rurki powinien odpowiadać czyli:
dla rurek z tworzywa temperatura powinna być niższa niż 80, a tak naprawdę to ok 70 (produceni będą podawać że i 90 może być a chwilowo to i 120, ale pamiętaj że dla wysokich tęperatur tworzywo mięknie i ma duże wydłużenie),
dla rurek metalowych tęperatura oczywiście może być większa.
Jeżeli chodzi o stal to zwróć uwagę, że tam osadza się kamień i rura rdzewieje wydaje mi się że to najgorsze rozwiązanie.
Jeżeli koszty masz naliczane z przepływu to zwróć uwagę żeby grzejniki odbierały jak najwięcej ciepła czyli woda na powrocie im zimniejsza tym lepiej.
pozdrawiam
Po pierwsze to powinieneś się dowiedzieć o jakich parametrach będziesz miał wodę w rurach i jak naliczają ci koszy (ryczałt, licznik przepływu, pomiar przez odparowanie czy inny)
Materiał na rurki powinien odpowiadać czyli:
dla rurek z tworzywa temperatura powinna być niższa niż 80, a tak naprawdę to ok 70 (produceni będą podawać że i 90 może być a chwilowo to i 120, ale pamiętaj że dla wysokich tęperatur tworzywo mięknie i ma duże wydłużenie),
dla rurek metalowych tęperatura oczywiście może być większa.
Jeżeli chodzi o stal to zwróć uwagę, że tam osadza się kamień i rura rdzewieje wydaje mi się że to najgorsze rozwiązanie.
Jeżeli koszty masz naliczane z przepływu to zwróć uwagę żeby grzejniki odbierały jak najwięcej ciepła czyli woda na powrocie im zimniejsza tym lepiej.
pozdrawiam
-
LINDRON
Nowoczesne grzejniki
Do nowoczesnych instalacji polecam nowoczesne grzejniki verano-konwektor.
-
polfanim
piec węglowy
znajomy chce sam zrobic piec "co" urzywając części starych kotłów czy to jest wykonalne a jak tak to gdzie mogę szukac informacji na ten temat???