obróbka okrągłego komina wentylacyjnego
Moderator: Redakcja e-dach.pl
obróbka okrągłego komina wentylacyjnego
Witam
Mam takie pytanie czy jest możliwość okucia okrągłego komina wentylacyjnego f150 na dachu z blachy trapezowej ??
Mam takie pytanie czy jest możliwość okucia okrągłego komina wentylacyjnego f150 na dachu z blachy trapezowej ??
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Re: obróbka okrągłego komina wentylacyjnego
Najprościej to zrobić przy kalenicy. W połaci to wyższa szkoła jazdy. Jan.
Sytuacja wygląda tak:
Jest dobudówka z dachem jednospadowym , chcę wypuścić dwa kanały wentylacyjne o długości około 60 cm , na wejściu będzie zamontowana zaizolowana rura spiro f100 a na odejściu ponad dachem zamontowane obrotowe nasady kominowe , blacha jak pisałem wcześniej jest trapezowa , niema jednak możliwości wyciągnięcia kanału aż do kalenicy więc jaka rada ??
Czy są jakieś gotowe nasady do blachy trapezowej ??
A jeśli nie ma czy jest wykonalne zrobienie samemu nasady przy pomocy rury np. f150 prostokąta lub kwadratu z blachy trapezowej wycięcia otworu w niej włożenia rury i złapania migomatem ??
Możliwe że to abstrakcyjny pomysł ale proszę o radę
Jest dobudówka z dachem jednospadowym , chcę wypuścić dwa kanały wentylacyjne o długości około 60 cm , na wejściu będzie zamontowana zaizolowana rura spiro f100 a na odejściu ponad dachem zamontowane obrotowe nasady kominowe , blacha jak pisałem wcześniej jest trapezowa , niema jednak możliwości wyciągnięcia kanału aż do kalenicy więc jaka rada ??
Czy są jakieś gotowe nasady do blachy trapezowej ??
A jeśli nie ma czy jest wykonalne zrobienie samemu nasady przy pomocy rury np. f150 prostokąta lub kwadratu z blachy trapezowej wycięcia otworu w niej włożenia rury i złapania migomatem ??
Możliwe że to abstrakcyjny pomysł ale proszę o radę
jest to do wykonania -[ odpowiedni blacharz z doswiadczeniem] -- czy blacha trapezowa jest ocynkowana??
chyba nie to jest standardowa blacha o ceglastym kolorze
do tego rodzaju obrobek proponuje blache, ktora nadaje sie do lutowania--- inny material-- pozostaje tylko sylikon,ale jest to rozwiazanie tymczasowe
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Wycięcie otworu- woda będzie stała w profilu. Trzeba zrobić obróbkę z płaskiej , jak do komina. Jan.
A ja proponuje gotowy kominek wentylacyjny firmy wirplast.
-
SsebikBlacharz
- Początkujący

taki kominek też musi ktoś zamontować....
Jak się ktoś pyta to może mu to Trzeba za darmo zrobić:)
:) hehe
A tak szczerze , to co to za różnica jaka to blacha i jaki to kominek, jak się potrafi to się zrobi nawet luk do łodzi podwodnej w koszu na dachu i nie będzie ciekło, i jaki to problem, w tych latach i w takich metodach jak posiadamy, a po za tym i tak było by to zastosowane przez fachowca przez system lutowania , klepania, i zamków..............
To metody dziadów i pradziadów sprawdzone przez fachowców(jak wiadomo o kim się mówi) i tam nie cieknie....
A jak jest teraz????
P.S. Jak ja lubię te tematy zmieniać...
Jak się ktoś pyta to może mu to Trzeba za darmo zrobić:)
A tak szczerze , to co to za różnica jaka to blacha i jaki to kominek, jak się potrafi to się zrobi nawet luk do łodzi podwodnej w koszu na dachu i nie będzie ciekło, i jaki to problem, w tych latach i w takich metodach jak posiadamy, a po za tym i tak było by to zastosowane przez fachowca przez system lutowania , klepania, i zamków..............
To metody dziadów i pradziadów sprawdzone przez fachowców(jak wiadomo o kim się mówi) i tam nie cieknie....
A jak jest teraz????
P.S. Jak ja lubię te tematy zmieniać...
Się stało się..,