Witam wszystkich
Niedawno kupiłem domek i teraz we wrześniu będę wymieniał pokrycie dachowe na blachę trapezową ruukki (jest papa i cieknie). Strop jest ocieplony warstwą styropianu i keramzytu o grubości około 20cm. Po rozmowie z blacharzem, stwierdził, ze skoro mam ocieplony strop i pełne deskowanie nie ma konieczności zakładania łat i kontr łat (poddasze nie jest i nie będzie zamieszkane) Co wy o tym sądzicie. Z góry dziękuję za rady i opinie.
Pozdrawiam
Marcin
Wymiana pokrycia dachowego
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Re: Wymiana pokrycia dachowego
W pierwszej kolejności wymień dekarza i to szybko , zanim dorwie się do dachu. Czy masz odpowiedni spadek na blachę ? Jan.
Spadek dachu wynosi 21%.
Panie Janie dziękuję za opinię. Mam jeszcze pytanie co w przypadku blach płaskich na rąbek stojący? Tam daje się matę strukturalną (tak montowali u sąsiada). Czy takiej maty nie mona by dać pod blachę trapezową? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Przy takim spadku proponowałbym termo z SBS-em. Taniej i pewniej. Co do maty to nie jestem do niej przekonany. Czy pod blachą nie będzie wilgoci ?. Blacha płaska powinna leżeć na rozsuniętych deskach, wtedy jestem pewien właściwej wentylacji ( przy otworach przy rynnie i kalenicy). Jan.