Naczynie wzbiorcze membranowe

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ondre
Aktywny
Aktywny

Naczynie wzbiorcze membranowe

Post autor: ondre »

Witam :!:
Chcę wstawić w obwód cwu naczynie wzbiorcze membranowe Refix 12l .Takie kupiłem bo to 10% mojego bojlera. Chodzi mi by zmniejszyć ciśnienie, ograniczyć kapanie z zaworu bezpieczeństwa i zwiększyć wypływ ciepłej wody w łazience, bo jak rozgrzeje się mocno w bojlerze to paradoksalnie słabiej leci w łązience. Dopiero gdy wypuszczę trochę zimnej wody przy włocie na filtrze i ponownie napełnię rurociąg wszystko wraca do normy. A denerwujące takie działanie na dłuższą metę.
Chciałbym się dowiedzieć czy wystarczy wpiąć Refixa w dogodnym miejscu na rurociągu cw, czy dać przed nim zawór odcinający i zawór do spuszczania wody z niego? Czy mają takie zawory jakiś sens?? Poprostu jak u Was jest w praktyce???
pozdrawiam :D

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Naczynie wzbiorcze membranowe

Post autor: Alibaba »

Reflexa wepnij pomiędzy bojler a zawór zwrotny (zakładam oczywiście, że taki masz) na dopływie zimnej wody.

ondre
Aktywny
Aktywny

Tak mam zawór zwrotny! założyłem go dodatkowo bo mimo iż na zaw.bezp też jest to jednak zaraz po założeniu dodatkowego tak się nie robiło. Ale po pewnym czasie wszystko wróciło do normy!dlatego teraz dokładam Refixa
Dzięki :D

astim
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: astim »

wszystkie elementy zabezpieczające bojler powinny być połączone w odpowiedniej kolejności. Najlepiej zaproś jakiegoś fachowca żeby to obejrzał. warto też sprawdzić jakie jest ciśnienie w naczyniu wzbiorczym.

ondre
Aktywny
Aktywny

Astim! zabudowałem go tak jak wszystkie urządzenia sam i tylko miałem się upewnić gdzie go dać. Alibaba krótko poradził ja zabudowałem i woda leci ok. na manometrze nie rośnie czyli wszystko ok. Za to mu dziękuję.
A Tobie się dziwię po co filozofujesz jak nic nie wnosisz do tematu!Jak uważasz się za fachowca to pracuj bracie, a nie pisz głupot na forum bo to nie potrzebne.
Na moje posty nie odpowiadaj już bo odezwę się wulgarnie do Ciebie :oops:
pozdrawiam kolegów

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”