Problem z drzwiami balkonowymi

Asortyment okien i drzwi jest tak duży, że wybór jest naprawdę trudny. Do tego montaż, konserwacja, czasem naprawy. Z tego działu możesz dowiedzieć się czym różnią się poszczególne typy i modele, jak wybrać odpowiednie okna i drzwi do Twojego domu i mieszkania, jak je prawidłowo osadzić, konserwować i co robić jeśli pojawią się jakieś problemy.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

pakmator
Początkujący
Początkujący

Problem z drzwiami balkonowymi

Post autor: pakmator »

Witam, moje drzwi balkonowe nie chą się domknąć, muszę je dopychać w prawym dolnym rogu stopą, i cięzko je otworzyć, trzeba pokonać opór przy przekręcaniu klamki.
i są nieszczelne wieje przez nie...
Zawiasy wyglądają jak te -www.maxbud.com.pl/files/siegenia-okucie_si-line.pdf
co mam zrobić?
przepraszam za język ale jestem budowalnym laikiem...

Jan_Techniczny
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Problem z drzwiami balkonowymi

Post autor: Jan_Techniczny »

Okucia Siegienia-Aubi maja 2 punkty do regulacji podstawowej:
- Pion - trzeba zdjac oslonke z dolnego zawiasu (podluzna, nie kwadracik), wlozyc do srodka imbus 4 i pokrecic, aby podniesc lub opuscic
- Poziom - na gornej szynie okuciowej, zaraz przy mechanizmie uchylania, albo jak kto woli przy gornym zawiasie, ale na skrzydle. Tam jest kolejny mechanizm mporuszany imbusem 4, trzeba nim pokrecic, aby wyposrodkowac skrzydlo.

Tyle moze zrobic kazdy domowy uzytkownik okien i drzwi, dodatkowo mozna sprobowac inaczej rozlozyc ciezar skrzydla i szyby przez przesuniecie podkladek. Uwazam jednak, ze nie powinien nikt tego robic, jesli sie nie zna. Zbyt mocne sklinowanie szyby moze spowodowac, ze przy zmianie sezonow szyba peknie od zbyt duzego naprezenia.

Dziwi mnie jednak pytanie uzytkownika, regulacja okna plasuje sie w granicach 40-80 zl z dojazdem, ja wolalbym jednak zaplacic fachowcowi, ktory mi wystawi rachunek i rekojmie, a w razie czego scigac go.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Okna i drzwi”