współwłasność WIECZNY PROBLEM

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

raptun1
Początkujący
Początkujący

współwłasność WIECZNY PROBLEM

Post autor: raptun1 »

Witam. Piszę z proźbą o poradę. Jestem współwłaścicielem domu piętrowego, współwlaścicieli jest dwoch ( każdy po 50%)mieszkam na piętrze, każdy z współwłaścicieli ma swój wjazd, wejscie natomiast mamy wspólne, każdy ma też po kawałeczku działeczki (mam o parę metrow więcej). Teren przy wejsciu tzw. wrandzie też jest wspólny. No i właśnie. Od kilu lat nie możemy się porozumieć. Po kolejnej awanturze sąsiad napomknoł że chce zrobić swoje wejscie. Świetny pomysł z tym, że pewnie potrzebbe sa pozwolenia i tak dalej. On ma sprawę latwą poniewaz chciałby skorzystac z tej werandy i wybić schody na swoją działke ja natomiast muszę przebudowć calą resztę. Kolosany koszt. Czy mogę od niego wymagać w parcypowanieu kosztów ewentualnej przebudowy. Kolejny problem to dach, który wymaga kapitalnego remontu. Nie byl naprawiany już od lat i naklejanie kolejnej warstwy papy nie pomoże, ponieważ dach już raz przeciekał. Sasiad- znając jego powie ze sie nie dołoży lub że przesmołować dach może ale to nie mam najmniejszego sensu. Czy mogę wymagac tez od niego 50 % zwrotu kosztów na naprawę dachu ktory ma już 35 lat. No i ostatnie zapytanie. Jak wczesniej napisałęm każdy ma przy posesji swoją działkę. Czy mogę postawic płot odgradzając swoje część, jeżeli tak to jakim płotem i czy muszę mieć zgodę współwlaściciela i jakiegoś urzedu. Zapomniałem jeszcze się zapytac czy w razie ocieplania pietra mogę korzystać z sasiada obejścia, przecież trzeba postawić rusztowanie. Słyszałem ze wspólwłaściciele moge korzystać z obejćcia 1 m od budynku. Nie chodzimi o stale korzystanie ale na czas remonytu czy to z mojej czy sąsiada strony.
Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”