Czy projekt mebli kuchennych na wymiar powinien być płatny?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Czy projekt mebli kuchennych na wymiar powinien być płatny?
Jak w temacie. Przecież jest wolny rynek i każdy ma prawo zadecydować czy projekt mu odpowiada a to od menadżera /sprzedawcy/ zalezy czy uda mu się przekonać klienta do zakupu... Co o tym sądzicie?
-
polina1000
- Początkujący

Re: Czy projekt mebli kuchennych na wymiar powinien być płat
firma WengeStyl wykonuje pomiar projekt i wycene gratis gdyby ktos chcila skozystac z usług prosze pisac tanio solidnie kazde ksztalty kolory meble nietypowe według indywidualnego projektu polina1000@interia.pl
Paula:)
-
samouk
Wykonanie projektu, to też praca. Jeśli ktoś ci "wciska kit", że projekt gratis, to nie łudź się, że to prawda. Zapłacisz za niego ty lub inni w cenie mebli. "A morał z tego jest niektórym znany - TO mamy za darmo, co zrobimy sami".asdasd pisze:Co o tym sądzicie?
Pozdr.
-
samouk
samouk pisze:Wykonanie projektu, to też praca. Jeśli ktoś ci "wciska kit", że projekt gratis, to nie łudź się, że to prawda. Zapłacisz za niego ty lub inni w cenie mebli. "A morał z tego jest niektórym znany - TO mamy za darmo, co zrobimy sami".asdasd pisze:Co o tym sądzicie?
Pozdr.
Serio, ktoś ma wątpliwości w tym temacie?
Jedną sprawą jest, kiedy ktoś wchodzi na forum i prosi o pomoc w zaprojektowaniu czegoś. Jeśli znajdą się osoby chętne to zrobić z czystej uprzejmości, to nie widzę w tym problemu. Jednakże kiedy ktoś zwraca się do konkretnej instytucji, biura, czy projektanta to trzeba się liczyć z kosztami. Z własnego doświadczenia wiem, że nad dobrym projektem trzeba trochę posiedzieć, bo kiedy ja wkręcałam się w jakiś pomysł, to potrafiłam pracować w cad kuchniach po kilkanaście godzin dziennie i to parę dni z rzędu, aby wszystko idealnie dopracować. Wymyślenie dobrego projektu może być przyjemnością, ale jest to także ciężka praca, więc zrozumiałe jest iż wykonawca będzie chciał otrzymać wynagrodzenie za swój wysiłek.
Jedną sprawą jest, kiedy ktoś wchodzi na forum i prosi o pomoc w zaprojektowaniu czegoś. Jeśli znajdą się osoby chętne to zrobić z czystej uprzejmości, to nie widzę w tym problemu. Jednakże kiedy ktoś zwraca się do konkretnej instytucji, biura, czy projektanta to trzeba się liczyć z kosztami. Z własnego doświadczenia wiem, że nad dobrym projektem trzeba trochę posiedzieć, bo kiedy ja wkręcałam się w jakiś pomysł, to potrafiłam pracować w cad kuchniach po kilkanaście godzin dziennie i to parę dni z rzędu, aby wszystko idealnie dopracować. Wymyślenie dobrego projektu może być przyjemnością, ale jest to także ciężka praca, więc zrozumiałe jest iż wykonawca będzie chciał otrzymać wynagrodzenie za swój wysiłek.
-
krzysiek_sap
- Zainteresowany

Ja też płaciłem za wykonanie projektu
-
bodziu
Darmowy program - http://www.projektujemy.meble.pl/ Posiedź nad tym trochę, to sama stworzysz coś fajnego. Wiadomo, że to nie przychodzi z dnia na dzień, ale zapewniam, że możesz posiadać fajne meble bez wydawania dużej kasy na projekt. A takie mebelki według projektu na wymiar, możesz później zamówić z sieci.
Trzeba rozróżnić projekty wstępne od bardziej szczegółowych. Wstępne raczej są za darmo i - moim zdaniem - powinny być. Jak ktoś napisał, producentom powinno zależeć na przyciągnięciu klienta. Z kolei klientom zależy na czasie, więc jeśli wstępny projekt będzie sensowny, nie będą szukali dalej.