Deszcz zalał świerzo wylane stropy-Zdjęcia. Prosze o opinię

Stropy są jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych, które oddzielają kondygnacje budynku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zbudować, wyciszyć i ocieplić strop koniecznie zapoznaj się z tym działem.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

luki2604
Początkujący
Początkujący

Deszcz zalał świerzo wylane stropy-Zdjęcia. Prosze o opinię

Post autor: luki2604 »

witam,
deweloper buduje mi dom, kilka dni temu wylewali stropy po czym była ulewa, bardzo się martwię, czy woda po deszczu nie spowoduje jakiś szkód ? Widziałem zamieszanie na placu budowy właśnie ze względu na ten deszcz i pękające przez niego świeże stropy ! Budowlańcy postawili belki drewniane i metalowe...
Porobiłem zdjęcia tego wszystkiego, ale nie znam się na budownictwie, a wiadomo ze "fachowcy" z mojej budowy nie przyznają się do szkód...
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z Was spojrzał fachowym okiem i zaopiniował, czy to może spowodować jakieś problemy w przyszłości, czy będzie ok ?
Dzięki i pozdrawiam !

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

mateusz2807
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: Deszcz zalał świerzo wylane stropy-Zdjęcia. Prosze o opi

Post autor: mateusz2807 »

Witam... Jaki czas po zalaniu szalunków betonem nastąpiły opady deszczu? Czy te "pęknięcia" tak ogólnie wyglądały cały czas czy ktoś je zarzucił zaprawą? Czy pęknięcia widoczne u dołu stropu są także dostrzegalne na jego górnej części? Proszę odpowiedzieć na te pytania to być może uda nam sie zdiagnozować przyczyny i skutki.

luki2604
Początkujący
Początkujący

Post autor: luki2604 »

witam,
opady deszczu nastapily ok 3 tyg po wylaniu szalunków ( panowie wylali szalunki, po jakims czasie zdjeli belki od spodu i pozniej spadl deszcz - strop popekal i znowu postawili belki ).

Te pekniecia zostaly zarzucone zaprawa - "naprawione".

Sprawdzę od góry jak to wygląda i dam znać.
Pozdr.

mateusz2807
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Post autor: mateusz2807 »

Witam. Mogą być dwie przyczyny pęknięć.
1). Zła pielęgnacja betonu przez co doszło do zbyt szybkiego odparowania wody z elementu co spowodowało znaczny skurcz materiału i pęknięcie.
2). Błąd projektowy lub wykonawczy tzn, źle ułożenie prętów lub złe ich zaprojektowanie. Ale raczej proszę nie wnioskować do stron wykonujących ze złe cos wykonali. A raczej zwrócić sie z tym problemem do projektanta który przecież ma obowiązek nadzoru autorskiego nad projektem. on stwierdzi czy wykonawca nie popełnił bledu w budowie części konstrukcyjnych. Lecz niewielkie pęknięcia nie powodują uszkodzenia elementu. ale proszę pamiętać należy dbać o beton od czasu wylania przez około ponad tydzień w upalne dni nie dopuszczać do nadmiernego odparowania wody z mieszanki. Wiec polewamy wodą i przykrywamy folią potem znów polewamy żeby nie dopuścić do osuszenia betonu. Ale to na przyszłość.
Sprawa: A). pęknięcia mogą być także spowodowane nadmiernym skurczem mieszanki betonowej ale to się Pana nie tyczy ponieważ to domek jednorodzinny, a takie skurcze dość znaczne występują w elementach o znacznie dużej powierzchni, ale nawet wtedy jest na to technologia którą stosuje projektant czyli zbrojenie przeciwskurczowe. To tylko ciekawostka wiec pkt a) nie dotyczy Pana.
Podsumowanie: wypowiedzi:
-poprosić projektanta o kontrole elementu .
-na przyszłość pielęgnować beton do ponad tygodnia utrzymywać jego wilgotność w upalne dni.

Zapraszam na moją stronę www

Pantcho
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Pantcho »

Witam

Po 3 tygodniach deszcz z pewnością nie zaszkodził temu stropowi. Widzę tu błąd wykonawcy lub projektanta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Stropy”