Pocące się rury w nowej instalacji z alpex
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Pocące się rury w nowej instalacji z alpex
Witam.Wymieniłem stare rury stalowa i dałem al pex od kilku dni użtkuje nową instalacje i zauważłem że rury ,złączki jak i baterie (pocą się) i nie wiem jak temu zaradzić.Rury nie zostały jeszcze zabudowane ponieważ narazie musze poobserwować jak sie wszystko zachowuje.Ale cz jak je zabuduje to nie bedą się pocić pod zabudową?może w jakieś otuliny je schować?

Re: Pocące się rury w nowej instalacji z alpex
Na powierzchni rur powstaje tzw. punkt rosy. Efektem tego jest skraplanie się pary wodnej. Musisz kolego założyć na rury izolację ze spienionego polietyleny ( bo na tym etapie jest to najłatwiejsze do zrobienia). Dobrze by było, żebyś użył izolacji z zewnętrzną powłoką przeznaczoną do pokrycia tynkiem. Pamiętaj,że izolacja powinna być szczelna i musi mieć zachowaną ciągłość. Ponadto oglądając zdjęcie, dochodzę do wniosku że masz dużą wilgotność powietrza w pomieszczeniu. Być może jest to skutkiem przeprowadzonych ostatnio mokrych prac budowlanych, bądź też masz kłopoty z wentylacją. Zadbaj o to żebyś potem nie miał na ścianach hub zamiast pólek