Mam problem z podłączeniem podwójnego przełącznika mam dwa przewody trzyżyłowe na których nie ma fazy i obok gniazdo 230V - w tej samej puszce...
w jaki sposób to zmontowac żeby wszystko działało tak jak powinno??
Przpraszam za nie profesjonalny rysunek ale tak to mniejwięcej wygląda:
//a.imageshack.us/img525/5059/2010081910090404.jpg
Przewody oznaczone jako oświetlenie prowadzą do żarówek i są bez fazy, nie wiem w jaki sposób mam zmostkowac je z przewodem który jest przeznaczony pod gniazdo 230V żeby przełączink włączal osobno oby dwie żarówki... Tak zrobili mi "fachowcy" którzy remontowali mi łazienkę ...
z góry dziękuje za pomoc...
Problem z przełącznikiem...
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
p_rzepecki
- Początkujący

-
elpapiotr
Re: Problem z przełącznikiem...
Witam.
Tak na marginesie - na elektrodzie jest większy
:
-obrazki.elektroda.net/52_1282205772.jpg
Wcale nieźle zrobili, nie ma co narzekać. Pod warunkiem oczywiście, że obwód ten jest/będzie dodatkowo chroniony wyłącznikiem RCD 30 mA.
Po prostu jest to układ połączeń w puszce podwójnej modułowej przeznaczonej dla miejscowego sterowania oświetleniem (dwie lampy) oraz gniazdo wtykowe.
Wszystkie połączenia mają się odbyć w tej puszcze :
- z-ż razem - wszystkie + dodatkowo odejście pod zacisk PE w gnieźdize 230V
- niebieskie razem - wszystkie + dodatkowo odejście pod zacisk N w gnieździe 230V
- fazowy zasilający do zacisku L w gnieździe 230V + wejście na wyłącznik (może być podwójny lub pojedynczy)
- fazowe od lamp - pod zacisk wyjścia wyłącznika pojedynczego lub pod dwa zaciski wyjściowe wyłącznika świecznikowego.
Tak na marginesie - na elektrodzie jest większy
-obrazki.elektroda.net/52_1282205772.jpg
Wcale nieźle zrobili, nie ma co narzekać. Pod warunkiem oczywiście, że obwód ten jest/będzie dodatkowo chroniony wyłącznikiem RCD 30 mA.
Po prostu jest to układ połączeń w puszce podwójnej modułowej przeznaczonej dla miejscowego sterowania oświetleniem (dwie lampy) oraz gniazdo wtykowe.
Wszystkie połączenia mają się odbyć w tej puszcze :
- z-ż razem - wszystkie + dodatkowo odejście pod zacisk PE w gnieźdize 230V
- niebieskie razem - wszystkie + dodatkowo odejście pod zacisk N w gnieździe 230V
- fazowy zasilający do zacisku L w gnieździe 230V + wejście na wyłącznik (może być podwójny lub pojedynczy)
- fazowe od lamp - pod zacisk wyjścia wyłącznika pojedynczego lub pod dwa zaciski wyjściowe wyłącznika świecznikowego.