Kraty czy rolety antywłamaniowe?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
rolety!
Zdecydowanie rolety!
Nie tylko utrudniaja (uniemozliwiaja) zlodziejom, ale i:
- chronia przed wiatrem, wiec i wyziebieniem pomieszczen,
- chonia przed sloncem, gdy uporczywe daja zaslone
- chronia swiezo umyte szyby przed deszczem, sniegiem i zabrudzeniami, bys nastepnego dnia mogla podjac gosci czym pysznym, a nie od rana biegac ze szmata i od nowa pucowac...
- jestes w domu swobodna - nic nie widac!
pozdro, uzytkowniczka
PS. Jak jestem sama i sie boje, opuszczam rolety. Nie mam wowczas zwid, ze ktos po ogrodzie sie przemyka... A jesli nawet to jego sprawa!
Nie tylko utrudniaja (uniemozliwiaja) zlodziejom, ale i:
- chronia przed wiatrem, wiec i wyziebieniem pomieszczen,
- chonia przed sloncem, gdy uporczywe daja zaslone
- chronia swiezo umyte szyby przed deszczem, sniegiem i zabrudzeniami, bys nastepnego dnia mogla podjac gosci czym pysznym, a nie od rana biegac ze szmata i od nowa pucowac...
- jestes w domu swobodna - nic nie widac!
pozdro, uzytkowniczka
PS. Jak jestem sama i sie boje, opuszczam rolety. Nie mam wowczas zwid, ze ktos po ogrodzie sie przemyka... A jesli nawet to jego sprawa!
-
Studio Aranżacji mDom
- Początkujący

-
Studio Aranżacji mDom
- Początkujący

1. Rolety można tak ustawić aby nie przyciemniały całkowicie okien, światło będzie w jakimś procencie wpadało.
2. Rolety mogą być automatycznie sterowane według nastaw czasu, podniosą się i opuszczą według timera.
3. Wybierając rolety należy też myśleć o posiadanych (w cenie) właściwościach: termicznych i akustycznych, gdzie szyby bezpieczne tego nie zapewniają
4. Poważny mankament rolet to wysoki koszt z automatyką oraz decyzję montażu ze względu na kasety w nadprożach należy podjąć w trakcie budowy domu, dlatego szyby bezpieczne zdobywają coraz większe grono zwolenników.
2. Rolety mogą być automatycznie sterowane według nastaw czasu, podniosą się i opuszczą według timera.
3. Wybierając rolety należy też myśleć o posiadanych (w cenie) właściwościach: termicznych i akustycznych, gdzie szyby bezpieczne tego nie zapewniają
4. Poważny mankament rolet to wysoki koszt z automatyką oraz decyzję montażu ze względu na kasety w nadprożach należy podjąć w trakcie budowy domu, dlatego szyby bezpieczne zdobywają coraz większe grono zwolenników.
Waldemar, Studio Aranżacji Wnętrz mDom
Moja propozycja to: popularna roleta "antywłamaniowa" zamontowana wewnętrznie i przez alarm monitorowana przestrzeń pomiedzy oknem zewnętrznym, a roletą zastosowaną wewnętrz... takie rozwiązanie powoduje, że po pokonaniu okna włamywacz natychmiast uruchamia alarm, a pokonanie rolety zajmie mu jeszcze bardzo, bardzo dużo czasu... nie duża odległość pomiędzy roletą, a oknem utrudnia wyważenie (pełne otwarcie okna) i dostanie się do rolety... inna zaleta tego rozwiązania to przy montowania rolety wewnętrznie w nadprożu unikamy mostka cieplnego jaki wystąpi w nadprożu.
Pzdr
Wojt
Pzdr
Wojt
Re: Kraty czy rolety antywłamaniowe?
Zauważę przewrotnie, , że rolety sprawdzają się tylko w przypadku ograniczenia ucieczki ciepła z mieszkania zimą. Nie są żadną przeszkodą dla złodzieja, nie posiadają atestów, są ze słabej, miękkiej blachy aluminiowej. W przeciwieństwie do krat, na których już można zamontować alarm, moga być one zamykane na zamek, zatrzask wewnętrzny podobnie jak okiennice drewniane i błyskawicznie otwarte w razie zagrożenia pożarowego. Te zamki mogą też być sterowane pilotem. A na prawdę piękne, stylowe kraty są pokazane w ostatniej, świątecznej "Werandzie" w stylowym domu niejakiej Barbary. Nie rażą, nawet dodają uroku wnętrzu.
leda16
kraty pomostowe - najlepsze, z jakimi się spotkałem!
-
jarilitmanen
- Początkujący

- Kontakt:
a ja polecam rolety rzymskie
Ostatnio zmieniony 10 paź 2019, 17:25 przez jarilitmanen, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Smok Bazyli
- Początkujący

Rolety rzymskie nie mają nic wspólnego z roletami antywłamaniowymi.jarilitmanen pisze:a ja polecam rolety rzymskie
Według mnie kraty może są i trudniejsze do sforsowania, ale zawsze zwracają uwagę złodzieja - "kraty w oknach - pewnie w domu coś cennego, a właściciel mało bywa". Rolety antywłamaniowe sa dyskretne i zawsze jakieś zabezpieczenia mają.
Jasne a złodzieje to idioci i oceniają zasobność właściciela po kratach, a nie po samochodzie, domofonie, lampach w ogrodzie itp.Smok Bazyli pisze:jarilitmanen pisze: Według mnie kraty może są i trudniejsze do sforsowania, ale zawsze zwracają uwagę złodzieja - "kraty w oknach - pewnie w domu coś cennego, a właściciel mało bywa". Rolety antywłamaniowe sa dyskretne i zawsze jakieś zabezpieczenia mają.
Tym bardziej, że 1m2 rolety zewnętrznej ręcznie sterowanej kosztuje praktycznie tyle samo co 1m2 kutej kraty zewnętrznej
-
Smok Bazyli
- Początkujący

Kraty zawsze rzucają się w oczy, bo mało osób je montuje. Z inteligencją złodziei różnie bywa, sporo wśród nich idiotów.dendrytus pisze: Jasne a złodzieje to idioci i oceniają zasobność właściciela po kratach, a nie po samochodzie, domofonie, lampach w ogrodzie itp.
No właśnie, a roleta jest estetyczna i ma jeszcze sporo innych zastosowań.dendrytus pisze: Tym bardziej, że 1m2 rolety zewnętrznej ręcznie sterowanej kosztuje praktycznie tyle samo co 1m2 kutej kraty zewnętrznej
W dzisiejszych czasach ani kraty, ani okna ani rolety nie są zabezpieczeniem, jedynie system monitorigu domu daje jakieś zabezpieczenie.