Specjalizacja/Uprawnienia
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Specjalizacja/Uprawnienia
Witam serdecznie.
Niedługo rozpoczynam studia na kierunku budownictwo w PWSZ i interesuje mnie czy po specjalności "Konstrukcje budowlane i inżynierskie" możliwe jest uzyskanie tytułu mgr z zakresu "Budownictwa drogowego" oraz korzystanie, po odbyciu odpowiednich praktyk zawodowych, z nieograniczonych uprawnień robót budowlanych.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
Niedługo rozpoczynam studia na kierunku budownictwo w PWSZ i interesuje mnie czy po specjalności "Konstrukcje budowlane i inżynierskie" możliwe jest uzyskanie tytułu mgr z zakresu "Budownictwa drogowego" oraz korzystanie, po odbyciu odpowiednich praktyk zawodowych, z nieograniczonych uprawnień robót budowlanych.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
-
bartek1675
- Aktywny

Re: Specjalizacja/Uprawnienia
A dlaczego pytasz na forum? Nie lepiej zapytać w dziekanacie? 
Wielkie dzięki za taką odpowiedź... Z tego co wiem, to forum właśnie jest po to, żeby pytać, dzielić się swoimi spostrzeżeniami. Wiadomo jak jest w dziekanatach. Jeśli tutaj niczego się nie dowiem, zawitam właśnie tam.
-
bartek1675
- Aktywny

Nie ma takiej możliwości. Po konstrukcjach zostajesz konstruktorem (mgr inż. - i tu róznie się to nazywa w zależności od uczelni - konstrukcji lądowych, konstrukcji budowlano inżynierskich itp) Drogowcem zostajesz po studiach na kierunku drogi i lotniska (lub jkoś podobnie nazwanych zależnie od uczelni) To są dwa całkiem różne kierunki i nie możesz być drogowcem po konstrukcjiach (konstruktorem po drogach zresztą też nie)
Co do uprawnień, to tak - będziesz mógł pełnić samodzielne funkcje techniczne w budownictwie w zakresie konstrukcyjnym.
Rozpoczynasz studia nie wiedząc co one Ci dają?
Masz fantazję.
Co do uprawnień, to tak - będziesz mógł pełnić samodzielne funkcje techniczne w budownictwie w zakresie konstrukcyjnym.
Rozpoczynasz studia nie wiedząc co one Ci dają?
Przecież dzisiaj nie zawsze chodzi o to, aby się uczyć, tylko aby studiowaćbartek1675 pisze:Rozpoczynasz studia nie wiedząc co one Ci dają?
Chyba się źle zrozumieliśmy... Wiem co oferuje mi ten kierunek, a zapytałem czy jeśli uzyskam tytuł inżyniera z konstrukcji budowlanych a później mgr z budownictwa drogowego, to czy będę mógł otrzymać nieograniczone uprawnienia z właśnie budownictwa drogowego.
-
elpapiotr
Re: Specjalizacja Uprawnienia
Witam.
Aby uzyskać konkretną odpowiedź,wystarczyło zapoznać się z :
Dziennik Ustaw z 2006 r. Nr 83 poz. 578
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU I BUDOWNICTWA1)
z dnia 28 kwietnia 2006 r.
w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie
Proszę uważnie przeczytać załącznik nr 1 w/w Rozporządzenia.
Aby uzyskać konkretną odpowiedź,wystarczyło zapoznać się z :
Dziennik Ustaw z 2006 r. Nr 83 poz. 578
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU I BUDOWNICTWA1)
z dnia 28 kwietnia 2006 r.
w sprawie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie
Proszę uważnie przeczytać załącznik nr 1 w/w Rozporządzenia.
Wnioskując z tego, zdobycie uprawnień, względem danej specjalności, warunkuje przede wszystkim ukończenie studiów budowlanych (bez względu na specjalność wybraną na uczelni) oraz odbyta praktyka zawodowa. Jeśli mylę się, proszę mnie poprawić, lecz szczerze dziękuję, bo chyba post elpapiotr'a rozwiał moje wątpliwości. Pozdrawiam.
Z PB art. 14 ust. 3 pkt. 33) do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń:
a) ukończenia studiów magisterskich, w rozumieniu przepisów o szkolnictwie wyższym, na kierunku odpowiednim dla danej specjalności,
chyba rozwiałem Twoje wątpliwości. Musisz mieć skończone studia w specjalizacji. Ale w twoim przypadku jeżeli skończych mgr na drogach i zrobisz praktykę w drogach to nie powinno być problemu. Zawsze zostaje Ci telefon do izby.
Dzięki za odpowiedź. Właśnie tak zamierzam zrobić, a czy pójdzie po mojej myśli to już czas pokaże.
Temat uznaję za zamknięty. Dziękuje wszystkim zainteresowanym.
Pozdrawiam.
Temat uznaję za zamknięty. Dziękuje wszystkim zainteresowanym.
Pozdrawiam.
Można zrobić uprawnienia konstrukcyjno budowlane czy też drogowe bez ograniczeń np. po KB. Wszystko jest zależne od odbytej praktyki.
Znam kilka przypadków osób posiadających uprawnienia w kilku specjalizacjach.
Znam kilka przypadków osób posiadających uprawnienia w kilku specjalizacjach.
rowniez potwierdzam, zdobylem uprawnienia konstrukcyjno budowlane jestem mgr inz po konstrukcjach. obecnie robie uprawnienia budowlane drogowe bo nie musze miec mgr inz z drog rtlko wystarczy mi praktyka na drodze i nie rozumiem dlaczego ludzie pisza inaczej. wynika to z nieznajomosci odpowiedniego rozporzadzenia, jedyne ograniczenia jakie obecnie istnieja to ograniczenia dla specjalnosci kolejowej w tej specjalnosci trzeba byc mgr inz z budownictwa kolejowego.pozdrawiam