Oczko halogenowe trójkątne - demontaż

Aranżacja wnętrz to także odpowiednie światło. Prawidłowe rozmieszczenie oświetlenia w pomieszczeniach mieszkalnych jest bardzo istotną kwestią. Sprawdź jakie oświetlenie będzie najlepsze do Twojego wnętrza.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

tomson
Początkujący
Początkujący

Oczko halogenowe trójkątne - demontaż

Post autor: tomson »

Witam,

Mam prośbę o radę. Zleciłem montaż kuchni i pan, który ją wykonywał zamontował oczka halogenowe trójkątne podszafkowe takie jak na załączonym zdjęciu:

-idealnydom.pl/images/stories/Image/Marta/_Idealny_Dom/Kuchnia/lampa_podsz2.jpg

Jako, że z panem trochę się poprztykaliśmy po wykonaniu kuchni, to kontakt się urwał. Bardzo szybko padły mi dwa oczka i potrzebuję je wymienić. Problem polega na tym, że ... za cholerę nie wiem, jak je zdemontować, żeby wymienić żarówkę. Nie chcę podchodzić do tego siłowo, żeby nie uszkodzić oprawy lub szafki. Jakieś rady ?

elpapiotr

Re: Oczko halogenowe trójkątne - demontaż

Post autor: elpapiotr »

Witam.

Lampa zbudowana jest tak, że zewnętrzna, okrągła oprawa trzyma się na podłożu (trójkąt) za pomocą sprężyn zatrzaskowych.
Należy z jednej strony podważyć zewnętrzną, okrągłą oprawkę (np. nożem, płaskim elementem plastiowym - nie zarysować) a następnie palcami wyjąć całość z obudowy trójkątnej.
Wówczas już jest dostęp do żarnika halogenowego, który wymienia się za pomocą np. szmatki, folii. Nie powinno się trzymać bańki szklanej żarnika palcami, by nie zostawić plam/tłuszczu na halogenie, pracującym przy dużej temperaturze, co może skrócić czas świecenia w/w.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wnętrz”