Witam
Potrzebuje dobrac moc grzejników do CO do pomieszczen
sypialnia 16m^2
Łazienka 4,5m^2
Dodam że jest to poddasze ocieplone wełna gr.25cm
Naczytałem sie na forum o róznych metodach przeliczania lecz nie wiem jaka jest dobra. Bardzo prosze o pomoc
Jaka moc dobrać?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Jaka moc dobrać?
Troche za malo informacji - z czego zrobiony dom - czy to stary dom docieplony czy stary niedocieplony czy w ogole nowy. Potrzebna moc moze byc nawet i dwukrotnie rozna zaleznie od tego. Poza tym ktory rejon kraju bo sa takie gdzie obliczeniowna temperatura zewnetrzna wynosi -26 a sa takie gdzie -16.
Andrzeju
Jest to stary dom po remoncie czyli zrobione odwodnienia przy fundametach sciana z cegły ocieplenie styropian 10cm poddasze ocieplone wełna gr razem 25cm ,strop ocieplenie styropian10cm ,region to dolny sląsk granica wrocławia
Mam nadzieje że te informacje wystarcza
Mam nadzieje że te informacje wystarcza
To liczylbym 100 W/m2. Troche co prawda jeszcze zalezy ile jest scian zewnetrznych w kazdym z tych pomieszczen, ale jak tak policzysz to powinienes miec zapas. W lazience dalbym 150 W/m2 bo tam zawsze wieksza wentylacja jest i lekkie przewymiarowanie grzejnika to nieduzy wzrost kosztu a wieksze mozliwosci regulacyjne. Czyli na pokoj dalbym cos pomiedzy 1,6 kW a 2 kW a na lazienke cos w okolicach 1 kW.
Andrzeju
Wielkie dzieki i pozdrawiam