Kursy zawodowe o profilu budowlanym

Szukasz pomysłów na oryginalne rozwiązania lub masz nietypowe pytania dotyczące budowy albo wykończenia domu? Tu znajdziesz radę i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

PiotrMaz
Początkujący
Początkujący

Kursy zawodowe o profilu budowlanym

Post autor: PiotrMaz »

Witam. Mam obecnie 20 lat i w tym roku pisałem maturę. Sądziłem, że tak jak inni po napisanej maturze, zgodnie z ogólnoprzyjętym zwyczajem, pójdę grzecznie na studia... Lecz niestety obserwując rynek pracy dla absolwentów uczelni wyższych doszedłem do wniosku, że ucząc się na kierunkach które mnie interesują zmarnowałbym tylko czas i pieniądze.

Zastanawiając się co chciałbym robić w życiu aby przyniosło mi to dość dobre pieniądze, zainteresowałem się kursami zawodowymi, a szczególnie tymi związanymi z budownictwem. Szukając w internecie można po prostu dostać oczopląsu od różnego rodzaju ofert kursów budowlanych, więc chciałbym tutaj zadać kilka pytań:

- O jakim profilu wybrać kurs? Moją uwagę przykuło szczególnie glazurnictwo, płytkarstwo i brukarstwo z uwagi na zarobki - aczkolwiek przyznaję, że nie wiem na ile są one prawdziwe.
- Czy kurs zawodowy jest równy kursowi zawodowemu? Tzn czy warto wybrać jakieś sprawdzone szkoły organizujące takie kursy, czy jest to generalnie bez różnicy?
- Jaką wartość ma dla pracodawcy kurs zawodowy i czy wiedza zdobyta w czasie jego trwania naprawdę przyucza pracownika do wykonywania danego zawodu?

Na koniec dodam, że temat ten jest dla mnie bardzo ważny. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam! :D

jacenty800
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Kursy zawodowe o profilu budowlanym

Post autor: jacenty800 »

jezeli tylko kaska cie interesuje nigdy nie bedziesz dobry .swoja prace trzeba kochac.niejednokrotnie nie ma lekko

PiotrMaz
Początkujący
Początkujący

Re: Kursy zawodowe o profilu budowlanym

Post autor: PiotrMaz »

Niestety ale nie doznałem jeszcze aż takiego oświecenia duchowego, aby całkowicie odrzucić sferę materialną i nie brać potencjalnych zarobków pod uwagę...

Dziękuję za "dobrą" radę, ale prosiłbym jednak o pomoc w kwestiach które wymieniłem. Ja naprawdę wiem co robię i czym się interesuję - a zapewniam ciebie, że gdyby mnie budowlanka w ogóle nie interesowała, to bym się za nią nie brał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...”