Więc jeżeli izolujesz ściany styropianem z zewnątrz, palisz w środku to ściana jest "akumulatorem dla twojego ciepła". Tyle że ten akumulator ma na dole dziurę (fundament) i kwas się wylewa
odnowienie izolacji pionowej w starej kamienicy
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
eeeeeeeee co ty gadasz. Ja rozumiem że jest tego tematu wiele racji ale z tego co ja wiem to - strefa przemarzania jest do ok 80cm pod ziemie.
Więc jeżeli izolujesz ściany styropianem z zewnątrz, palisz w środku to ściana jest "akumulatorem dla twojego ciepła". Tyle że ten akumulator ma na dole dziurę (fundament) i kwas się wylewa
. Idąc tym tropem ciepło zakumulowane przez ścianę ucieka przez fundament no i pierwszą posadzkę do ziemi (przecież pod tą posadzką nie jest +20st). No nie tyle ucieka co zimno zaciąga ale musimy się przeciwstawić ciepłem -na jedno wychodzi, straty są - ja tak to widzę 
wszystko jest dla ludzi, tylko ludzie nie są do wszystkiego
skoro myslisz przebiegle to od poczatku do konca tak rob...
po pierwsze w piwnicy pewnie nie mieszkasz i jakos specjalnie jej nie ogrzewasz a ona daje ci juz sama w sobie izolacje od zimnego fundamentu ...
po drugie zeby ocieplic fundament to musialbys go zaizolowac calego - od spodu tez, bo co z tego ze zaizolujesz go z boku jak od spodu normalnie bedzie pil wode i marzl w zimie ... nie sadzisz teraz ze to bez sensu ?
No chyba ze zamowisz specjalny dzwig ktory podniesie Ci dom a ty szybko poukladasz pod nim styropian

po pierwsze w piwnicy pewnie nie mieszkasz i jakos specjalnie jej nie ogrzewasz a ona daje ci juz sama w sobie izolacje od zimnego fundamentu ...
po drugie zeby ocieplic fundament to musialbys go zaizolowac calego - od spodu tez, bo co z tego ze zaizolujesz go z boku jak od spodu normalnie bedzie pil wode i marzl w zimie ... nie sadzisz teraz ze to bez sensu ?
No chyba ze zamowisz specjalny dzwig ktory podniesie Ci dom a ty szybko poukladasz pod nim styropian
Zabawne - hehe - słuchaj nie sądzę, od spodu to jest poniżej strefy przemarzania
No ale masz trochę racji z tym że piwnica jest pewnego rodzaju izolatorem ale też odbiera ciepło ze ścian więc nie chce mieć zbędnych strat energii. Z drugiej strony to jak widziałem tą katastrofę budowlaną powyżej to mnie zniechęca do grzebania przy fundamentach
pożyjemy zobaczymy, muszę to jeszcze przemyśleć - dzięki za polemikę
3 maj się
wszystko jest dla ludzi, tylko ludzie nie są do wszystkiego
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Niestety piwnica nie jest izolatorem. Podnosi i to znacznie koszt ogrzewania. Garnek z ciepłą wodą im głębiej "zanurzysz" w gruncie tym szybciej będzie oddawał ciepło, nawet jak grunt będzie cieplejszy o powietrza. W Norwegii piwnice buduje się obok domu.sertoja pisze:Zabawne - hehe - słuchaj nie sądzę, od spodu to jest poniżej strefy przemarzania :lol: No ale masz trochę racji z tym że piwnica jest pewnego rodzaju izolatorem ale też odbiera ciepło ze ścian więc nie chce mieć zbędnych strat energii. Z drugiej strony to jak widziałem tą katastrofę budowlaną powyżej to mnie zniechęca do grzebania przy fundamentach :arrow: pożyjemy zobaczymy, muszę to jeszcze przemyśleć - dzięki za polemikę :wink: 3 maj się
-
JBZ
Re: odnowienie izolacji pionowej w starej kamienicy
jeżeli chodzi o wilgoć kapilarnie kodsiąkaną przez fundament na skutek braku izolacji poziomej można wykonać iniekcję krystaliczną
wykonuje osuszanie budynków oraz odtwarzanie izolacji przeciwwilgociowej
metodą INIEKCJI KRYSTALICZNEJ
Szymon Burza 600 96 99 21
[email protected]
wykonuje osuszanie budynków oraz odtwarzanie izolacji przeciwwilgociowej
metodą INIEKCJI KRYSTALICZNEJ
Szymon Burza 600 96 99 21
[email protected]
-
JBZ
Na forum to nie najlepsze miejsce do reklamy, bo cóż komu z tego, że Pan wykonuje przepony metodą iniekcji? Bardziej wskazana jest współpraca ze specjalistą opracowującym takie technologie. Często jestem pytany przez inwestora o osobę mogącą wykonać technologie, które opracowuję dla danego przypadku.
Jerzy Zembrowski
Jerzy Zembrowski
Ma Pan rację ale generalnie chodzi o temat iniekcji krystalicznej, bo jeżeli ktoś będzie chciał się więcej w tym temacie dowiedzieć to zawszę służę pomocą w miarę moich kompetencji /bo nie jestem jej twórcą, a tylko licencjobiorcą
/ i zawsze zainteresowana osoba wzmianką o iniekcji będzie mogła się zwrócić i zapytać a nie każdy ma wiedzę w tym temacie, z uwagi na jej specyfikę!
pozdrawiam
pozdrawiam
-
INIEKCJA KRYSTALICZNA
w sytuacji iniekcji krystalicznej wykonuję się odwierty by je wypełnić iniektem /dlatego ta nazwa/
sama iniekcja jest ideą odtworzenia izolacji pionowej bądź poziomej /chodzi o wytworzenie przepony przeciwwilgociowej/ jest to najtańsza metoda na rynku i nie ingeruję ona znacznie w konstrukcję ściany.
pozdrawiam zespół greenteam
iniekcja krystaliczna na
www.greenteam-burza.pl
sama iniekcja jest ideą odtworzenia izolacji pionowej bądź poziomej /chodzi o wytworzenie przepony przeciwwilgociowej/ jest to najtańsza metoda na rynku i nie ingeruję ona znacznie w konstrukcję ściany.
pozdrawiam zespół greenteam
iniekcja krystaliczna na
www.greenteam-burza.pl