Izolacja mokrych fundamentów
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Izolacja mokrych fundamentów
Witam
Posiadam dom podpiwniczony na glebie słabo przepuszczalnej z wysokim poziomem wód gruntowych.
Dodatkowym problemem jest brak izolacji poziomej pomiędzy ławą a fundamentem (jest tylko pomiędzy fundamentem a ścianą.
Ściany w piwnicy są mokre do 2 pustaka woda około 0,5 metra poniżej zakładanego poziomu posadzki (w tym roku jest sucho bywało że woda stała na wiosnę równo z zakładanym poziomem posadzki)
Po odkopaniu kawałka fundamentu nie dość że woda stoi dość wysoko to jest on mokry...
I tu moje pytania:
1. Jakie możecie polecić środki do izolacji pionowej które można kłaść na mokre ściany (jeśli takie są?)
2. Jaki powinien być spadek w denażu (bo chyba bez tego się nie obędzie?
3. Czy przy glebie jaką mam (glina) wystarczy dobra geowłóknina (Typar?) i zwykła drena czy powinienem kupić drenę z włóknem kokosowym?
z góry dzięki za wszelki porady
Posiadam dom podpiwniczony na glebie słabo przepuszczalnej z wysokim poziomem wód gruntowych.
Dodatkowym problemem jest brak izolacji poziomej pomiędzy ławą a fundamentem (jest tylko pomiędzy fundamentem a ścianą.
Ściany w piwnicy są mokre do 2 pustaka woda około 0,5 metra poniżej zakładanego poziomu posadzki (w tym roku jest sucho bywało że woda stała na wiosnę równo z zakładanym poziomem posadzki)
Po odkopaniu kawałka fundamentu nie dość że woda stoi dość wysoko to jest on mokry...
I tu moje pytania:
1. Jakie możecie polecić środki do izolacji pionowej które można kłaść na mokre ściany (jeśli takie są?)
2. Jaki powinien być spadek w denażu (bo chyba bez tego się nie obędzie?
3. Czy przy glebie jaką mam (glina) wystarczy dobra geowłóknina (Typar?) i zwykła drena czy powinienem kupić drenę z włóknem kokosowym?
z góry dzięki za wszelki porady
Ok . Doczytałem trochę ,ale nadal mam spore wątpliwości i proszę o nakierowanie.
Spróbuję sobie odpowiedzieć na pytania powyżej i proszę o ewentualną korektę i podpowiedzi:
ad1. Masy uszczelniające KMB które można kłaść także na wilgotne fundamenty?
-Po czym poznać że fundament do tego się kwalifikuję (tzn. nie jest za wilgotny)?
ad2. Nie znalazłem żadnej wskazówki HELP!
ad3. Chyba zastosuję samą geowłókninę ,ale mam problem z wyborem
-co kupić i czym się kierować??? gramaturą ?
Możecie polecić konkretny model ,markę? zależy mi żeby to się nie zamuliło po kilku latach
Pozdrawiam
Spróbuję sobie odpowiedzieć na pytania powyżej i proszę o ewentualną korektę i podpowiedzi:
ad1. Masy uszczelniające KMB które można kłaść także na wilgotne fundamenty?
-Po czym poznać że fundament do tego się kwalifikuję (tzn. nie jest za wilgotny)?
ad2. Nie znalazłem żadnej wskazówki HELP!
ad3. Chyba zastosuję samą geowłókninę ,ale mam problem z wyborem
-co kupić i czym się kierować??? gramaturą ?
Możecie polecić konkretny model ,markę? zależy mi żeby to się nie zamuliło po kilku latach
Pozdrawiam
Sama izolacja pionowa nie na wiele się zda. Trzeba wykonać izolację poziomą. Metod wykonywania/odtwarzania izolacji poziomych jest wiele. Zwykle polecam metodę iniekcyjną, ale przy tak wysokim poziomie wód mam mieszane uczucia co słuszności stosowania tego typu izolacji. Tu pewniejsze są (niestety bardziej ingerujące w konstrukcję budynku) metody polegające na wykonaniu nowej izolacji na częściowo rozebranym "fundamencie" (podobnie jak podbijanie fundamentów). Następnie można będzie ją połączyć z jednej strony z izolacją pionową, a z drugie z izolacją podposadzkową.
Do wykonania izolacji pionowej wilgotnego fundamentu (ściany fundamentowej) masz szereg izolacji mineralnych, które wręcz wymagają od podłoża pewnego stopnia wilgotności, więc w twoim wypadku są idealne.
Do wykonania izolacji pionowej wilgotnego fundamentu (ściany fundamentowej) masz szereg izolacji mineralnych, które wręcz wymagają od podłoża pewnego stopnia wilgotności, więc w twoim wypadku są idealne.
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
Choć nie jestem zwolennikiem stosowania drenażu, ale w tym konkretnym wypadku przyda się ponieważ przepona (iniekcja) jest skuteczna w przypadku wilgoci to w przypadku wody naporowej już nie bardzo. Z kolei stosowanie drenażu ma sesn jedynie gdy istnieje możliwość grawitacyjnego odprowadzenia wód ze studzienki. Jeżeli nie ma to pompka, a jak pompka to koszty.
Rury np. firmy PIPE-Life.
Pozdrawiam
Rury np. firmy PIPE-Life.
Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie
Re: Izolacja mokrych fundamentów
jeżeli chodzi o wilgoć kapilarnie kodsiąkaną przez fundament na skutek braku izolacji poziomej można wykonać iniekcję krystaliczną