Jak wykonać izolację fundamentów w przdwojennym budynku.

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

andrzej7774
Początkujący
Początkujący

Jak wykonać izolację fundamentów w przdwojennym budynku.

Post autor: andrzej7774 »

Witam!

Proszę o radę na temat jak Jak wykonać izolację fundamentu w przdwojennym budynku.
Fundament jast wykonany z cegły. Odkopoałem go w jednym miejscu na głębokość około 50 cm i niedokopałem się do końca fundamentu. Nie wiem jak głęboko i na jakiej długości mogę odkopać fundament żeby "nie poleciała" mi ściana. Czym posmarować fundament aby cegła nie ciągnęła wilgoci. budynek jest podpiwniczony tylko w części.
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam.

Dziękuję za reakcję.
Nie dzieje się nic złego.
Jednakże po jednej stronie budynku chcę wybudować taras z drewna. Belki do których zostanš zamocowane deski będš się opierać na wylewce z betonu (beton będzie wylany tylko pod legary), pomiędzy beton chcę wysypać żwir. Boję się, że zbierajšca się pod tarasem woda będzie powodowała zawilgocenie fundamentów.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 22 sie 2006, 10:04 przez andrzej7774, łącznie zmieniany 2 razy.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Jeżeli przez 70 lat było dobrze, a teraz pojawiła się wilgoć, to napewno nie z pociągania. Napisz co się dzieje?

przemol
Aktywny
Aktywny

Post autor: przemol »

fundamenty z cegły najlepiej izolować styropianem ponieważ taki fundament nie ma gładkiej faktury. możesz nawet go podkopać ale tylko na odcinku 50 - 60 cm nic sie nie stanie.

Pantcho
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Pantcho »

Proponuje izolacje IZOLAN HW - blacha wciskana w spoine pomiedzy ceglami - sprawdza sie i nie jest tak pracochłonna jak pozostale

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fruzin »

troche ostrożniej z tym podcinaniem. Nie wszędzie można ją stosować.
Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Nawet dodałbym, że nie ma to nigdzie zastosowania!
Pozdrowienia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”