Proszę o pomoc w wykonaniu izolacji pionowej.
Sytuacja wygląda w ten sposób, że wykonuje izolację pionową budynku i każdy "ekspert", każda firma, kogokolwiek się nie spytam, doradza w inny sposób.
Proszę więc o fachową radę odnośnie sposobu montażu poszczególnych warstw.
Budynek został odkopany wokół, ściany zostały oczyszczone, wyrównane i pokryte preparatem IZOLBET A (zawiera rozpuszczalnik ropopochodny).
Następnie została zamontowana papa (Izobud V60 S37 H) - z tym że jest ona przytwierdzona jedynie do ścian jedynie gwoździami. Na papę przytwierdzona jest membrana kubełkowa.
Następnie została położona rura drenażowa która jest zasypana żwirem.
I tutaj zwracam się o pomoc, gdyż okazuje się, że fundamenty te powinny być ocieplone styropianem.
W jaki sposób powinna być zamontowana ta papa? - czy może być przytwierdzona tylko na gwoździach do ściany? Czy może należy ją zgrzewać do ściany od góry? Czy też powinna być przygrzewana na całej wysokości? (i czy czasem nie trzeba dać innego typu papę?)
Następnie, czy styropian powinien być przytwierdzony do tej papy - czy też na papę dać mębranę kubełkową, a następnie styropian? (czy nie nastąpi reakcja między papą - Izolbetem a styropianem?)
W jaki sposób przytwierdzić styropian (uzyć jakiegoś specjalnego kleju?)
Wreszcie w jaki sposób zasypać rurę drenacyjną:
- czy zasypać żwirem na wysokość 20cm, następnie dać warstwę ziemi i na to drugą rurę drenacyjną (w większej odległości niż ta głębiej ) i ją zasypać żwirem,
- czy też sypać żwir na całej wysokości ściany?
Bardzo proszę o fachową porade, gdyż budynek jest w tym momencie odkopany, lecz chciałbym koniecznie wziąść się za kończenie tego odwodnienia, ale w sytuacji gdy każdy majster ma inną opinię i proponuje zrobić coś innego - znalazłem się w tzw. kropce odnośnie tego co tu dalej zrobić...
Izolacja pionowa - jak wykonać?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Izolacja pionowa - jak wykonać?
Ostatnio zmieniony 16 sie 2006, 12:54 przez stargher, łącznie zmieniany 1 raz.
No rzesz k... ja pi...ole.
Tak sobie pomyślałem jak czytałem.
Jaka partyzantka budowlana.
Ale z drugiej strony zamieszczone zdjęcia przydadzą się jako przykład do dyskusji ze zwolennikami folii kub.
Czy po tym co widać na zdjęciach ktoś jeszcze uważa, że folia kubełkowa jest do czegoś potrzebna?
Ale do rzeczy. Odkopanie, oczyszczenie, wyrównanie - wporząsiu.
Teraz pierwszy błąd:
Izolbet A
Nikt, kto ma jako takie pojęcie o chemii budowlanej nie stosuje tego materiału.
No może zagruntuje krawężniki i na tym koniec
Drugi błąd:
papa
Kiedyś ('70) jedyną receptą na izolację pionową była: 2xpapa ma lepiku - tutaj tylko jedna.
Trzeci błąd:
Mocowanie papy na gwoździe.
To po co wogóle dawać jakąkolwiek izolację skoro zrobimy z niej sito?
Jeżeli już papa to przykleić ją całą powierzchnią (nie wiem czy to papa termozgrzewalna).
Czwarty błąd:
folia kubełkowa
Zastanawia mnie jedno. PO CO ?
NO NIECH MI KTOŚ ODPOWIE PO KIEGO GRZYBA ONA TAM ?
Jeżeli kubełkami na zewnątrz to jeszcze zrozumię za względu na drenaż, ale jak kubełkami do środka to już się pochlastam.
To tyle zasadniczych błędów.
Nie wiem czy ten drenaż jest do czegoś potrzebny. Jeżeli teren wokół budynku tego wymaga to wporządku.
Moim zdaniem w wielu wypadkach tańsze jest zrobienie grubszej izolacji niż dawać drenaż.
Na sam koniec (przed zasypaniem) daje się docieplenie z XPS.
Zadaniem drenażu jest szybkie odprowadzenie wody z okolicy budynku. Woda opadowa musi jak najszybciej (bez przesady) dotrzeć do rur odwadniających. Dlatego nie wolno zasypywać wykopu zwykłą ziemią (gliny itp.). Najlepiej jak to będzie grunt przepuszczalny np. żwir lub piasek. Ważnym elementem są też maty drenażowe.
Rura powinna być usytuowana na poziomie posadowienia ław (mniej więcej) wtedy ma ona jakiś sens.
Na koniec
W całej tej sytuacji najlepiej będzie sprawować się Izolbet, po za miejscami przy gwoździach.
A za całokształt twórczości w dziedzinie hydroizolacji dla majstrów i tym podobnych - STRYCZEK
Z kondolencjami dla inwestora
Tak sobie pomyślałem jak czytałem.
Ale z drugiej strony zamieszczone zdjęcia przydadzą się jako przykład do dyskusji ze zwolennikami folii kub.
Czy po tym co widać na zdjęciach ktoś jeszcze uważa, że folia kubełkowa jest do czegoś potrzebna?
Ale do rzeczy. Odkopanie, oczyszczenie, wyrównanie - wporząsiu.
Teraz pierwszy błąd:
Izolbet A
Nikt, kto ma jako takie pojęcie o chemii budowlanej nie stosuje tego materiału.
No może zagruntuje krawężniki i na tym koniec
Drugi błąd:
papa
Kiedyś ('70) jedyną receptą na izolację pionową była: 2xpapa ma lepiku - tutaj tylko jedna.
Trzeci błąd:
Mocowanie papy na gwoździe.
To po co wogóle dawać jakąkolwiek izolację skoro zrobimy z niej sito?
Jeżeli już papa to przykleić ją całą powierzchnią (nie wiem czy to papa termozgrzewalna).
Czwarty błąd:
folia kubełkowa
Zastanawia mnie jedno. PO CO ?
NO NIECH MI KTOŚ ODPOWIE PO KIEGO GRZYBA ONA TAM ?
Jeżeli kubełkami na zewnątrz to jeszcze zrozumię za względu na drenaż, ale jak kubełkami do środka to już się pochlastam.
To tyle zasadniczych błędów.
Nie wiem czy ten drenaż jest do czegoś potrzebny. Jeżeli teren wokół budynku tego wymaga to wporządku.
Moim zdaniem w wielu wypadkach tańsze jest zrobienie grubszej izolacji niż dawać drenaż.
Na sam koniec (przed zasypaniem) daje się docieplenie z XPS.
Zadaniem drenażu jest szybkie odprowadzenie wody z okolicy budynku. Woda opadowa musi jak najszybciej (bez przesady) dotrzeć do rur odwadniających. Dlatego nie wolno zasypywać wykopu zwykłą ziemią (gliny itp.). Najlepiej jak to będzie grunt przepuszczalny np. żwir lub piasek. Ważnym elementem są też maty drenażowe.
Rura powinna być usytuowana na poziomie posadowienia ław (mniej więcej) wtedy ma ona jakiś sens.
Na koniec
W całej tej sytuacji najlepiej będzie sprawować się Izolbet, po za miejscami przy gwoździach.
A za całokształt twórczości w dziedzinie hydroizolacji dla majstrów i tym podobnych - STRYCZEK
Z kondolencjami dla inwestora
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
Dziękuje bardzo za uwagi, są pomocne, bo robie to wszystko prawie od nowa - ale tym razem zrobie to bez pomocy pseudo fachowców z niby wieloletnim doświadczem...
No jak budowlaniec z 30 letnim doświadczeniem przyczepia w błędny sposób papę do ściany, a następnie się okazuje że papa jest odwrotnie, to krew mnie zalewa...
No jak budowlaniec z 30 letnim doświadczeniem przyczepia w błędny sposób papę do ściany, a następnie się okazuje że papa jest odwrotnie, to krew mnie zalewa...