rozdział instalacji ze zwiększeniem mocy 13Kw -napowietrzna
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
zbyszekr114
- Zainteresowany

rozdział instalacji ze zwiększeniem mocy 13Kw -napowietrzna
Elektryk zrobił mi nową instalację w istniejącym budynku wielorodzinnym z warunkami i umową o przyłącze ,zrobił pomiary i pojechał do ZE .Wszystko jest dobrze ,przyjadą i podłączą prąd w 2 tygodnie ale powiedzieli mojemu elektrykowi że nie wymienią starych przewodów napowietrznych i podłączą na stare.Czy ZE jest w porządku ,przecież zapłaciłem za KW .Czy mogę odmówić przyłącza na stare przewody . Posiadam taras który znajduje się pod drutami 2.5m .Dziękuje z góry
Re: rozdział instalacji ze zwiększeniem mocy 13Kw -napowietr
Zapłaciłeś kolego za moc dostarczoną do twojego budynku, a nie za wymianę linii...
-
elpapiotr
Witam.
Kolego zbyszekr114, za mało danych podałeś, by rozwinąć temat.
Czego dotyczyły warunki ?
Czy było to zwiekszenie mocy przyłączeniowej ?
Jaka opłata ? Jeżeli tylko za tzw. kW, czyli moc umowną, to z jakiej racji mają wymieniać przyłącze na izolowane ?
Jaki projekt umowy o przyłączenie ? Gdzie leży granica eksploatacji (dostarczania energii) i jaki zakres prac ze strony Dostawcy i Odbiorcy figuruje w WTP i umowie o przyłączeniowej ?
Po uzyskaniu odpowiedzi można jasno udzielić odpowiedzi na te wątpliwości :
PS 2. Kolego brief99, zbyszekr114 nie ma jeszcze "mocy dostarczonej". Dopiero będzie miał.
Kolego zbyszekr114, za mało danych podałeś, by rozwinąć temat.
Czego dotyczyły warunki ?
Czy było to zwiekszenie mocy przyłączeniowej ?
Jaka opłata ? Jeżeli tylko za tzw. kW, czyli moc umowną, to z jakiej racji mają wymieniać przyłącze na izolowane ?
Jaki projekt umowy o przyłączenie ? Gdzie leży granica eksploatacji (dostarczania energii) i jaki zakres prac ze strony Dostawcy i Odbiorcy figuruje w WTP i umowie o przyłączeniowej ?
Po uzyskaniu odpowiedzi można jasno udzielić odpowiedzi na te wątpliwości :
PS. A elektryk ma wiedzieć, nie tylko kabelki kłaść.powiedzieli mojemu elektrykowi że nie wymienią starych przewodów napowietrznych i podłączą na stare.Czy ZE jest w porządku ,przecież zapłaciłem za KW
PS 2. Kolego brief99, zbyszekr114 nie ma jeszcze "mocy dostarczonej". Dopiero będzie miał.
Kolego elpapiotr a jak myślisz ???elpapiotr pisze:Czego dotyczyły warunki ?
-
elpapiotr
Witam.
Myślę, że WTP, jak i również umowa przyłączeniowa dotyczyły :
- energia elektryczna dostarczana będzie ...
- miejscem przyłączenia do sieci będzie ...
- miejscem dostarczania energii elektrycznej są ...
- w zakresie rozbudowy sieci ....
- w zakresie budowy przyłącza ...
- itd. itd.
Myślę, że WTP, jak i również umowa przyłączeniowa dotyczyły :
- energia elektryczna dostarczana będzie ...
- miejscem przyłączenia do sieci będzie ...
- miejscem dostarczania energii elektrycznej są ...
- w zakresie rozbudowy sieci ....
- w zakresie budowy przyłącza ...
- itd. itd.
Kolego elpapiotr śmiem twierdzić, iż twoja wypowiedz (powyżej) nic nie wnosi do owego tematu. Kolega zbyszekr114 zapytał czy może odmówić przyłączenia na stare przewody oraz czy ZE powinien lub i nie powinien wymienić przewody linii...
-
zbyszekr114
- Zainteresowany

Jest to rozdział instalacji na dwa liczniki linią napowietrzną od słupa.Rozumiem że zapłaciłem za przydział mocy 13Kw,rozumiem ale te przewody napowietrzne są stare , to czemu od razu nie wymienią na linkę i jest bezpiecznie.W umowie nic nie pisze o wymianie linii napowietrznej czy w warunkach.Rozumiem że trzeba czekać aż się zerwie lub za dwa lata wymienią
-
elpapiotr
Witam.
Moja ostatnia wypowiedź faktycznie była ... niedomówieniem treści WTP.
Natomiast wyczerpującą odpowiedź na zagadnienie została przedstawiona w moim wcześniejszym poście.
Kolego brief99, proszę czytać ze zrozumieniem wypowiedzi innych.
Moja ostatnia wypowiedź faktycznie była ... niedomówieniem treści WTP.
Natomiast wyczerpującą odpowiedź na zagadnienie została przedstawiona w moim wcześniejszym poście.
Kolego brief99, proszę czytać ze zrozumieniem wypowiedzi innych.
A przepraszam bardzo,,, na jaką linkę ??? To co aktualnie widnieje na słupach ???zbyszekr114 pisze:to czemu od razu nie wymienią na linkę
-
zbyszekr114
- Zainteresowany

Na linkę izolowaną miedzianą a chyba jest aluminiowa .....Ja warunki muszę spełnić przyłącza żeby było bezpiecznie i zgodnie z nor. Natomiast to co do nich należy to olewają .Mafia
Ostatnio zmieniony 02 sie 2010, 22:26 przez zbyszekr114, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co wiem to ZE wymienia na AsXSn - czysty glin - warkoczzbyszekr114 pisze:Na linkę izolowaną miedzianą a chyba jest aluminiowa
Ostatnio zmieniony 02 sie 2010, 22:31 przez brief99, łącznie zmieniany 2 razy.
-
elpapiotr
Witam.
Kolego zbyszkr114, są pewne zasady obowiązujące w Energetyce, jak i w sposobach przyłączenia odbiorców do sieci.
W tym przypadku do jednego budynku może być tylko jedno przyłącze, jeden WLZ główny, jedne zabezpieczenie główne.
I dopiero teraz następuje rozdział na poszczególnych odbiorców, z układami pomiarowymi, zabezpieczeniami przedlicznikowymi itd.
Powtarzam - Energetyka nie ma obowiązku wymienić linię napowietrzną przyłącza na izolowaną, chyba że :
- zagraża bezpieczeństwu użytkowników
- nie spełnia kryteriów obciążalności długotrwałej
- figuruje w planach przebudowy sieci.
Wówczas, a ponieważ w dalszym ciągu jest własnością Dostawcy (granica dostarczania) może wymienić na AsXSn.
Jest jeszcze jedna opcja (ta najgorsza) :
Kolega płaci, ZE wymienia, Kolega przekazuje (nieodpłatnie) na rzecz Dostawcy i już.
Kolego zbyszkr114, są pewne zasady obowiązujące w Energetyce, jak i w sposobach przyłączenia odbiorców do sieci.
W tym przypadku do jednego budynku może być tylko jedno przyłącze, jeden WLZ główny, jedne zabezpieczenie główne.
I dopiero teraz następuje rozdział na poszczególnych odbiorców, z układami pomiarowymi, zabezpieczeniami przedlicznikowymi itd.
Powtarzam - Energetyka nie ma obowiązku wymienić linię napowietrzną przyłącza na izolowaną, chyba że :
- zagraża bezpieczeństwu użytkowników
- nie spełnia kryteriów obciążalności długotrwałej
- figuruje w planach przebudowy sieci.
Wówczas, a ponieważ w dalszym ciągu jest własnością Dostawcy (granica dostarczania) może wymienić na AsXSn.
Jest jeszcze jedna opcja (ta najgorsza) :
Kolega płaci, ZE wymienia, Kolega przekazuje (nieodpłatnie) na rzecz Dostawcy i już.
-
zbyszekr114
- Zainteresowany

Wychodząc na taras mam nad głowa 4 linki zardzewiałe na wysokości ok.2.5metra to jest bezpieczne i nie jest zagrożeniem
Niezupełnie,,, jak kolega im udowodni, że linia stwarza zagrożenie dla ludzi to jestem pewny, że ZE wymieni tą linię... Kolega elpapiotr podał koledze w jakich sytuacjach ZE powinien wymienić linię...zbyszekr114 pisze:Na linkę izolowaną miedzianą a chyba jest aluminiowa .....Ja warunki muszę spełnić przyłącza żeby było bezpiecznie i zgodnie z nor. Natomiast to co do nich należy to olewają .Mafia
Ostatnio zmieniony 02 sie 2010, 22:47 przez brief99, łącznie zmieniany 1 raz.
A czy kolega to zgłaszał, ??? Niech kolega podjedzie do ZE i złoży na piśmie swoje zastrzeżenia,,,zbyszekr114 pisze:Wychodząc na taras mam nad głowa 4 linki zardzewiałe na wysokości ok.2.5metra to jest bezpieczne i nie jest zagrożeniem