Czy da się to naprawić samemu, a jeśli nie to za ile ?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
deka87
Czy da się to naprawić samemu, a jeśli nie to za ile ?
Witam.
Od pewnego czasu okno ciężko się zamykało, słychać było w środku trzaski itp. aż dzisiaj ktoś z domowników tak zamknął okno że już się w ogóle nie chce zamknąć do końca.
Wyjąłem klamkę, rozkręciłem tą boczną listwę (nie wiem jak to się nazywa) no i wydaje mi się że przyczyną jest połamany mechanizm tam gdzie wchodzi klamka, co widać na zdjęciu:
-www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b599d2b334439e7.html
Wie ktoś czy można to samemu naprawić, czy trzeba wzywać fachowca, a jesli druga opcja to ile może kosztować taka naprawa ?
Od pewnego czasu okno ciężko się zamykało, słychać było w środku trzaski itp. aż dzisiaj ktoś z domowników tak zamknął okno że już się w ogóle nie chce zamknąć do końca.
Wyjąłem klamkę, rozkręciłem tą boczną listwę (nie wiem jak to się nazywa) no i wydaje mi się że przyczyną jest połamany mechanizm tam gdzie wchodzi klamka, co widać na zdjęciu:
-www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b599d2b334439e7.html
Wie ktoś czy można to samemu naprawić, czy trzeba wzywać fachowca, a jesli druga opcja to ile może kosztować taka naprawa ?
Re: Czy da się to naprawić samemu, a jeśli nie to za ile ?
Należy zgłosic problem do firmy, z której okno było kupione.
Na listwie powinien być wybity symbol lub nazwa producenta okuc.
Zawsze w takich sytuacjach wcześniej wzywamy np. montażystów okien w celu regulacji okuc.
Jeśli bedą problemy, prosze pisać
Na listwie powinien być wybity symbol lub nazwa producenta okuc.
Zawsze w takich sytuacjach wcześniej wzywamy np. montażystów okien w celu regulacji okuc.
Jeśli bedą problemy, prosze pisać
Producent stolarki PCV i Aluminium. Dystrybutor stolarki wewnetrznej i zewnetrznej w tym bram garażowych.
Zbigniew Gawlik
Zbigniew Gawlik
-
deka87
Jest cos takiego:Na listwie powinien być wybity symbol lub nazwa producenta okuc.
GRM 2300/2
FFH 1800-2300
W google znalazłem coś takiego: -/www.sklep.winkhaus.pl/artykul.aspx?i=000000000001793989&g=17&p=1&t=0 tylko nie wiem czy to ta część, bo w sumie samemu chyba trudno nie byłoby tego wymienić, chociaż z drugiej strony okna są jeszcze na gwarancji, ale pewnie jak to zwykle bywa gwarancja takich uszkodzeń nie obejmuje.
Jest to uszkodzenie mechaniczne wiec pewnie bedzie płatna ale mozna spróbowac negocjowac, może po kosztach?
Firma, która sprzedała te okno ma parametry produkcyjne. Wymiar tego okucia to oni muszą powiedzieć. Dlatego czym prędzej trzeba sie do noich zgłosić. Takich rzeczy nie dostanie się w sklepie
pozdrawiam
Firma, która sprzedała te okno ma parametry produkcyjne. Wymiar tego okucia to oni muszą powiedzieć. Dlatego czym prędzej trzeba sie do noich zgłosić. Takich rzeczy nie dostanie się w sklepie
pozdrawiam
Producent stolarki PCV i Aluminium. Dystrybutor stolarki wewnetrznej i zewnetrznej w tym bram garażowych.
Zbigniew Gawlik
Zbigniew Gawlik
-
Przemek
deka87
czy zdjęcie możesz dodać do galerii na forum ?
czy zdjęcie możesz dodać do galerii na forum ?
-
deka87
Sorry, ale nie wiedziałem jak dodać do galerii.
Kupiłem nową zasuwnicę w sklepie internetowym producenta, teraz muszę ją tylko trochę skrócić pod moje okucia, wywiercić 2 dziury i przykręcić
Porównanie starej i nowej:

Kupiłem nową zasuwnicę w sklepie internetowym producenta, teraz muszę ją tylko trochę skrócić pod moje okucia, wywiercić 2 dziury i przykręcić
Porównanie starej i nowej:

Ta listwa nazywa się zasuwnica jest to bardzo prosta wymiana tylko trzeba znac producęta i wybrac się do firmy która robi okna na takich okuciach i podac im wymiar okna we wrębie lub zawieśc starą zasuwnicę.
-
deka87
Dokładnie kaseta zasuwnicy, ale trzeba było kupić całą zasuwnicę, bo kaseta jest "nierozbieralna".
Ja wymieniłem bez znajomości żadnych procedur - po prostu trzeba było przykręcić tak jak starą i ustawić żeby się zgadzało z resztą okucia, do firmy która robi okna na takich okuciach też się nie wybrałem - po prostu kupiłem zasuwnicę w sklepie internetowym producenta, wymiaru też nie podawałem tylko skróciłem trochę tą którą kupiłem i wywierciłem 2 dziurki, wszystko działa jak powinno
Ja wymieniłem bez znajomości żadnych procedur - po prostu trzeba było przykręcić tak jak starą i ustawić żeby się zgadzało z resztą okucia, do firmy która robi okna na takich okuciach też się nie wybrałem - po prostu kupiłem zasuwnicę w sklepie internetowym producenta, wymiaru też nie podawałem tylko skróciłem trochę tą którą kupiłem i wywierciłem 2 dziurki, wszystko działa jak powinno