Za głęboki wykop pod ławy :/ czym zasypać ?

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Dzafa 700
Początkujący
Początkujący

Za głęboki wykop pod ławy :/ czym zasypać ?

Post autor: Dzafa 700 »

Witam wszystkich serdecznie :wink: zleciłem koparce wykop pod ławy 1m i pojechałem do pracy, dziś podjeżdżam a tu dziursko na 1.5m. Teraz mam pytanko czy zasypać s powrotem ziemią te 50cm i jakoś to ubić ? dodam że mam fundament bez piwnicy i w dodatku drewniany dom, ziemia to glina i piasek.

Awatar użytkownika
tomo209
Aktywny
Aktywny
Kontakt:

Re: Za głęboki wykop pod ławy :/ czym zasypać ?

Post autor: tomo209 »

absolutnie nie wolno zastosować wydobytego gruntu gdyż jego prawidłowe zagęszczenie w warunkach 'domowych' jest niewykonalne, a konsekwencją będzie niekontrolowane osiadanie budynku ze wszystkimi konsekwencjami. Proponuję zastosować chudy beton zagęszczany warstwami (zagęszczanie mechaniczne zagęszczarką a nie np ubijakiem na drągu) Będzie stosunkowo tanio i bezpiecznie. Pozdrawiam

Dzafa 700
Początkujący
Początkujący

tomo209 pisze:absolutnie nie wolno zastosować wydobytego gruntu gdyż jego prawidłowe zagęszczenie w warunkach 'domowych' jest niewykonalne, a konsekwencją będzie niekontrolowane osiadanie budynku ze wszystkimi konsekwencjami. Proponuję zastosować chudy beton zagęszczany warstwami (zagęszczanie mechaniczne zagęszczarką a nie np ubijakiem na drągu) Będzie stosunkowo tanio i bezpiecznie. Pozdrawiam
Dzięki za szybką odpowiedź, jadę do betoniarni i obliczę ile zamówić chudziaka, czy pod chudziak podsypywać piaskiem czy lać bezpośrednio na grunt ?

Dzafa 700
Początkujący
Początkujący

Panowie a morze zasypać mieszając żwir+piach+ i moją ziemię ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”