ledy

Aranżacja wnętrz to także odpowiednie światło. Prawidłowe rozmieszczenie oświetlenia w pomieszczeniach mieszkalnych jest bardzo istotną kwestią. Sprawdź jakie oświetlenie będzie najlepsze do Twojego wnętrza.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

jalokim11
Początkujący
Początkujący

ledy

Post autor: jalokim11 »

żarówka ledowa która ma 54 diody ile w rzeczywistości daje światla? czy jest jakis przelicznik tego, albo jakas tabela?

mksm
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Re: ledy

Post autor: mksm »

Witam
Najlepiej porównać strumień świetlny z żarówką tradycyjną i świetlówką.
Dla przykładu :
LED:
-http://www.led.sklep.pl/produkt_Zarowka-Led-GU10-230V-120-stopni-Biala-ciepla-54-diod-E-11307.html
Świetlówka:
-http://www.febri.pl/index.php/id_392_mode_proddet.html
Żarówka:
-http://www.el-dar.com.pl/Zarowka-25W-E-27-1057.html
Z tego porównania strumień świetlny 54 LED: 220lm, świetlówka 5W: 200lm, żarówka 25W : 230lm
Nie napisałeś jakiej mocy te diody, więc może być trochę inny strumień sla innych diod.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
niviss
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: niviss »

Najprostszą metodą jest szacunkowe przelicznie mocy tzn. LED są maksymalnie 10 razy sprawniejsze (oszczędność do 90%) od żarówek. Z tego wynika, że jeśli LED ma 3W to odpowiada maksymalnie 30W żarówki, czyli w praktyce (zwykłe chińskie LED) wypada mniej - około 20-25W.

Sugeruję przetestować w sklepie czy dany LED świeci tak jak oczekujemy, a szczególnie czy barwa jaką on daje będzie nam odpowiadać.

Awatar użytkownika
Blitzmann
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Blitzmann »

Żarówka, o której piszesz jest oparta na generacji diodek, które wypierane są przez Power Led'y czy diody SMD. Trudno ocenić jaki jest strumień świetlny takież żarówki jeżeli nie posiadamy pliku fotometrycznego, albo na przykład jeżeli nie mamy dokonanego badania strumienia.

Blitzmann ma przebadane swoje produkty i praktycznie wszystkie produkty posiadają pliki fotometryczne, gdzie jest zaznaczona informacja o strumieniu.

Pozdrawiamy,

Firma Blitzmann

janus51
Początkujący
Początkujący

Post autor: janus51 »

jeśli chodzi o zarowki led to wszystkie dane o jasnosci i cieple diod podawane są w języku technicznym ,dla laika jest to czarna magia.W sklepach eksponowane są w warunkach ,które daja efekt super,inaczej jest po zamontowaniu w domu.Najlepiej biorac taka zarowkę sprawdzać w warunkach domowych,broń boze kupowac przez internet.
janus51

Jarosław Juźwiak
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Jarosław Juźwiak »

Tak to już jest że moc i strumień nie oddają efektu w postaci "jasności" w pomieszczeniu - a raczej na stanowisku pracy (na oświetlanym miejscu).
Oprócz mocy (ilości led) należy bezwarunkowo pytać o kąt oświetlania (fachowo: kąt emisji strumienia świetlnego). I tak:
Dla diody mocy sumarycznej 3W i kącie rozsyłu odk30stopni, dla strumienia ok.150lm dioda zastąpi co do efektu na płaszczyźnie oświetlanej halogen reflektorkowy - taki jak sprzedawane na 230V lub na 12V o podobnym rozsyle 20-25W-owy
Przy strumieniu światła powyżej 200lm - możemy już zastąpić halogen zwierciadlony do 40W - a więc mamy wtedy już dość jasno np. na blacie kuchennym przy wysokości montażu 2,60 (1,70-1,80 do blatu).
Nie bez kozery wspomniałem o zastępowaniu halogenów zwierciadlonych - gdyż w mojej opinii (kilkanaście lat w projektach oświetlenia) LED dają oszczędności na dzień dzisiejszy wyłącznie ze względu na oferowaną koncentrację strumienia w wiązce światła. Jeśli LED będzie miał kształt żarówki mlecznej - to w oprawach nie uwidacznia się żadna korzyść, gdyż efektywność takiego zastosowania jest porównywalna ze świetlówkami ("żarówkami" energooszczędnymi) a koszt zakupu LED o podobnej do świetlówki mocy jest wielokrotnie wyższy.
Na zakończenie - powiem, że warto zwrócić uwagę na kąt emisji światła, gdyż z tej samej mocy LED i takiego samego strumienia dla kąta węższego uzyskamy większy poziom oświetlenia w punkcie na płaszczyźnie oświetlanej, ale niestety gorszą równomierność i nasycenie przestrzeni światłem - więc i ogólne wrażenie zbyt ciemnego pomieszczenia o silnym oświetleniu kontrastowym. Dla ogólnego oświetlenia warto szukać LED o kątach min.40W i więcej, o jak najwyższym strumieniu w stosunku do ceny. Dobrze będą sobie już dawały radę LED zwierciadlone od 5W - ale niestety ich ceny są ciągle jeszcze wysokie.
Co do wersji LED tych z wieloma lub nawet bardzo wieloma punktami w obrębie źródła - to krótko mówiąc pic na wodę - fotomontaż. Nie można ich po prostu nazwać wykonaniem zwierciadlonym.
Pozdrawiam
Jarek_J

ardat
Początkujący
Początkujący

Post autor: ardat »

thx ;] przyda sie .

serviceman

Post autor: serviceman »

Żarówki LED które zawierają kilkanaście czy kilkadziesiąt diod małej mocy nie nadają się do niczego. Lepsze są żarówki na diodach dużej mocy gdzie jedna żarówka posiada 3 do 12 diod. Generalnie trudno spotkać na rynku żarówki które dawały by wystarczającą ilość światła co tradycyjne żarówki czy świetlówki. Postęp w tym temacie jest już wystarczający do zbudowania żarówki o strumieniu świetlnym rzędu 1000lm co odpowiada żarówce 100W. A ponieważ tym tematem zacząłem się interesować jakiś czas temu i wtedy nie znalazłem nigdzie żadnej żarówki ani lampy o takim strumieniu postanowiłem samemu coś w tym temacie zrobić.
I stało się. Powstała lampa szerokokątna o kącie świecenia do 170 stopni zasilana z 12V o mocy 12W dająca 900lm! Została wykonana na najwydajniejszych obecnie diodach LED dużej mocy firmy Cree z serii XP-G. A ponieważ nie bardzo wiem jak tutaj wstawić zdjęcie

Przemek

Post autor: Przemek »

na górze strony masz przyciskk dodaj zdjęcie

serviceman

Post autor: serviceman »

Wstawiłem. W ostatnim poście jakoś ucięło końcówkę mojej wiadomości. Po więcej szczegółów i zdjęć lampy zapraszam na -www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4286

Przemek

i bedzie ucinać :)

Przemek

i bedzie ucinać :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wnętrz”