Montaż gniazdek
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Montaż gniazdek
Witam
mam wykonaną nową instalację elektryczną, w tej chwili z puszek wystają przewody i trzeba pomontować gniazdka i włączniki.
1. Czy to czy zamontuję gniazdko podwójne czy pojedyncze jest bez znaczenia? Tzn. do każdej puszki mogę podłaczyć gniazdko podwójne? (mając oczywiście na uwadze typ urządzeń które będę tam podłączał)
2. Z niektórych puszek wystają po 2 przewody (łącznie 6 żył) - elektryk jednym przewodem doprowadza prąd do puszki, a kolejnym rozprowadza do puszek kolejnych. Czy montując gniazdko w takiej puszcze muszę podobierać te żyły w "pary" i skręcić na zacisku w gniazdku? (po 2 fazy, 0 i uziemienie)? Czy też wsześniej trzebaby użyć kostki łączącej i do gniazdka dokręcać tylko po 1 żyle każdego koloru?
Pytania podstawowe, ale będę wdzięczny za odpowiedź.
mam wykonaną nową instalację elektryczną, w tej chwili z puszek wystają przewody i trzeba pomontować gniazdka i włączniki.
1. Czy to czy zamontuję gniazdko podwójne czy pojedyncze jest bez znaczenia? Tzn. do każdej puszki mogę podłaczyć gniazdko podwójne? (mając oczywiście na uwadze typ urządzeń które będę tam podłączał)
2. Z niektórych puszek wystają po 2 przewody (łącznie 6 żył) - elektryk jednym przewodem doprowadza prąd do puszki, a kolejnym rozprowadza do puszek kolejnych. Czy montując gniazdko w takiej puszcze muszę podobierać te żyły w "pary" i skręcić na zacisku w gniazdku? (po 2 fazy, 0 i uziemienie)? Czy też wsześniej trzebaby użyć kostki łączącej i do gniazdka dokręcać tylko po 1 żyle każdego koloru?
Pytania podstawowe, ale będę wdzięczny za odpowiedź.
-
elpapiotr
Re: Montaż gniazdek
Witam.
No taak. Ktoś zrobił, nie dokończył roboty, i pewnie nie wystawił oświadczenia o stanie technicznym instalacji, czyli nie dał potwierdzenia, że instalacja jest sprawna.
O gwarancji nie wspomnę.
Teraz użytkownik tej instalacji bierze się za montaż osprzętu oraz pomiary (pomontażowe-odbiorcze).
Ad 1. zgadza się.
Ad 2. A jakie puszki są zamontowane - płytkie czy głębokie fi 60 ?
Jeżeli głębokie, druga opcja jest korzystniejsza.
PS. Niestety, nie ma w gniazdach ani zera, ani uziemienia.
No taak. Ktoś zrobił, nie dokończył roboty, i pewnie nie wystawił oświadczenia o stanie technicznym instalacji, czyli nie dał potwierdzenia, że instalacja jest sprawna.
O gwarancji nie wspomnę.
Teraz użytkownik tej instalacji bierze się za montaż osprzętu oraz pomiary (pomontażowe-odbiorcze).
Ad 1. zgadza się.
Ad 2. A jakie puszki są zamontowane - płytkie czy głębokie fi 60 ?
Jeżeli głębokie, druga opcja jest korzystniejsza.
PS. Niestety, nie ma w gniazdach ani zera, ani uziemienia.
- fazerkw
- Zainteresowany

- Kontakt:
i się wydaję ,że jeżeli autor postu zadaje takie pytania,to nie powinien oszczędzać i pozwolić dokończyć pracę elektrykowi 
Pozdrawiam
Anibazarek.pl
Pozdrawiam
Anibazarek.pl
AD2. To zalezy jakie gniazdka montujesz. Jezeli to sa gniazdka Mosaic z Legranda, albo Espace z Arnuolda to przed nimi ani w nich nic nie skrecasz tylko wciskasz przewody w odpowiednie poznaczone miejsca.
UNIKOM WSZELKIEJ PRACY!!!!
-
malina1000
- Zainteresowany

Mam pytanie również dotyczące montażu gniazdek, czy faktycznie musi to zrobić elektryk, czy nie koniecznie?
Wodospad przyjemności:)
-
elpapiotr
Witam.
Wskazane, by po zamontowaniu gniazd wykonać badanie/sprawdzenie odbiorcze instalacji, o czym wyraźnie wspomina PN-HD 60364-6:2008, następca PN-HD 60364-6:2007, która zastąpiła
PN-HD 384.6.61 S2:2006.
Wcześniej mieliśmy PN-IEC 60364-6-61:2000, która zastąpiła PN-E-05009-61:1993.
Czy nie-elektryk poradzi sobie z wymaganiami dotyczącymi oględzin, prób, pomiarów impedancji pętli zwarciowej ? Czy nie-elektryk wystawi oświadczenie o stanie technicznym instalacji ?
Czy nie-elektryk udowodni, że w/w nie stwarza zagrożenia pożarowego i porażeniowego, że instalacja nie zagraża życiu i zdrowiu ludzi, zwierząt i mieniu ?
Watpię, dlatego nie pytaj, tylko zaproś elektryka celem sprawdzenia spełnienia wymagań bezpieczeństwa.
Ma mieć mierniki i wiedzę. Nie wołaj żadnych murarzy, leśników i innych akrobatów, którym się wydaje, że to pryszcz, tym bardziej, że te jełopy nawet nie wiedzą, co, jak i czym mierzyć.
Wskazane, by po zamontowaniu gniazd wykonać badanie/sprawdzenie odbiorcze instalacji, o czym wyraźnie wspomina PN-HD 60364-6:2008, następca PN-HD 60364-6:2007, która zastąpiła
PN-HD 384.6.61 S2:2006.
Wcześniej mieliśmy PN-IEC 60364-6-61:2000, która zastąpiła PN-E-05009-61:1993.
Czy nie-elektryk poradzi sobie z wymaganiami dotyczącymi oględzin, prób, pomiarów impedancji pętli zwarciowej ? Czy nie-elektryk wystawi oświadczenie o stanie technicznym instalacji ?
Czy nie-elektryk udowodni, że w/w nie stwarza zagrożenia pożarowego i porażeniowego, że instalacja nie zagraża życiu i zdrowiu ludzi, zwierząt i mieniu ?
Watpię, dlatego nie pytaj, tylko zaproś elektryka celem sprawdzenia spełnienia wymagań bezpieczeństwa.
Ma mieć mierniki i wiedzę. Nie wołaj żadnych murarzy, leśników i innych akrobatów, którym się wydaje, że to pryszcz, tym bardziej, że te jełopy nawet nie wiedzą, co, jak i czym mierzyć.
To Twój dom/mieszkanie.
Nie ma wymogów formalnych, może to zrobić leśnik, piekarz, bezrobotny.
Ty decydujesz komu powierzasz montaż i bezpieczeństwo instalacji z tym związane.
Nie ma wymogów formalnych, może to zrobić leśnik, piekarz, bezrobotny.
Ty decydujesz komu powierzasz montaż i bezpieczeństwo instalacji z tym związane.
to prawda, że lepiej takie rzeczy powierzać fachowcom
. a jakiej firmy wybrałeś sobie osprzęt?
-
Alarmserwis
- Zainteresowany

- Kontakt:
Zgadza sie,my sami powierzamy to odpowiednim ludziom,wiec poniekąd bierzemy też za to odpowiedzialność- w sensie za poprawność wykonania i funkcjonowania w naszym domu. Moim zdaniem także dobrym pomysł jest zatrudnienie fachowca,ale takiego z prawdziwego zdarzenia.
W zasadzie tylko jedna osoba w tym kraju posiada wystarczające kwalifikacje do podłączanie gniazdek - elpapiotr.malina1000 pisze:Mam pytanie również dotyczące montażu gniazdek, czy faktycznie musi to zrobić elektryk, czy nie koniecznie?
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
-
elpapiotr
I tak ma być, bo na szczęście niejaki dendrytus nie ma tych kwalifikacji, bo dopiero by się narobiło.
Strach się bać , a nawet pomyśleć.
Strach się bać , a nawet pomyśleć.
Jeśli chodzi o elektryka to polecam firmę Elektrobud, która działa 24h na dobę. Jego oferta usług jest naprawdę bardzo bogata. Ja skorzystałem z jego usług i muszę uczciwie przyznać, że jest to facet godny polecenia, nie mam się do czego przyczepić
Sprawdź sam
-
elpapiotr
No widzę, widzę.
Montuje instalacje przepięciowo-ochronne ( ? ) sprawdza skuteczność zerowania i mierzy czas samoczynnego wyłączenia urzadzeń, posługując się PN-IEC- 60364-6-61
https://sklep.pkn.pl/?m=product&a=find& ... mit=Szukaj
(PN-IEC 60364-6-61:2000 - NORMA WYCOFANA BEZ ZASTĄPIENIA)
Stoper chociaż ma, bo nie zauważyłem ?
To jest chore po prostu !!
Montuje instalacje przepięciowo-ochronne ( ? ) sprawdza skuteczność zerowania i mierzy czas samoczynnego wyłączenia urzadzeń, posługując się PN-IEC- 60364-6-61
https://sklep.pkn.pl/?m=product&a=find& ... mit=Szukaj
(PN-IEC 60364-6-61:2000 - NORMA WYCOFANA BEZ ZASTĄPIENIA)
Stoper chociaż ma, bo nie zauważyłem ?
To jest chore po prostu !!
-
szmeraczka
- Aktywny

Jeżeli chodzi o elektryków to polecić mogę instalacjeelektryczne.wwarszawie.pl