Witam ,
Jestem na etapie stawiania scian kolankowych i szczytów.I moje pytanie dotyczy właśnie szczytu.Są w nim przewidziane 2 otwory pod okna .W szczycie chcę także wykonać zbrojenie tak jak na ściankach kolankowych czyli słupki zbrojenia co 150cm.I tu moje pytanie czy dobrym rozwiązaniem jest je tak umieścić aby między nimi znalazł się otwór pod oko który defacto ma mieć szer 150cm.Czy stosuje sie takie praktyki czy tez unikać tego ze względu na mostki termiczne?
Pozdrawiam,
zbrojenie przy otworze okiennym
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: zbrojenie przy otworze okiennym
Stosuje się, nawet po drodze do sklepu mam budowę domku w którym szczyty zostały tak rozwiązane
.
Co do mostków termicznych powstających przy trzpieniach żelbetowych to ich wpływ na budynek rozmywa się przy większych grubościach termoizolacji, a że teraz izoluje się solidnie, to nie masz raczej się o co martwić, no chyba że ścianę masz jednowarstwową.
Co do mostków termicznych powstających przy trzpieniach żelbetowych to ich wpływ na budynek rozmywa się przy większych grubościach termoizolacji, a że teraz izoluje się solidnie, to nie masz raczej się o co martwić, no chyba że ścianę masz jednowarstwową.
Re: zbrojenie przy otworze okiennym
Dzięki bardzo za odpowiedź