Legalizacja samowoli i błędy w planach...

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

larius
Początkujący
Początkujący

Legalizacja samowoli i błędy w planach...

Post autor: larius »

Witam

Męczy mnie taki problem. Jest dom, a na nim stary dach... Dom kiedyś był pobudowany bez planów i zalegalizowany. Jednak teraz okazało się, że architekt który to robił (nie wiem czemu) nie zrobił tego wg stanu istniejącego, ale dodał coś od siebie... Stan faktyczny dachu ma o jeden spadek mniej niż w planie...

Chciałbym wymienić pokrycie i w sumie wolałbym, aby budynek był zgodny z prawem itp.

Co teraz najlepiej zrobić? Niestety sąsiadów nie mam zbyt przyjemnych więc na ich współpracę raczej nie mogę liczyć... Jest jakaś możliwość wprowadzenia poprawki do takiego projektu?

bartek1675
Aktywny
Aktywny

Re: Legalizacja samowoli i błędy w planach...

Post autor: bartek1675 »

Wymiana pokrycia dachu (ale tylko samego pokrycia) nie wymaga żadnych pozwoleń. Zgłaszasz tylko w gminie (lub w urzędzie miejskim) zamiar rozpoczęcia takiej roboty i po wszystkim, no chyba, że masz na dachu eternit - to już jest inna bajka. Zatem odstępstwo kształtu dachu od planów nie ma tu żadnego znaczenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”