Witam,
mam pytanie dotyczace ocieplenia domu.
Podobno nie moge już polozyc styropianu czy wełny na taki przekrój sciany.
Sciana wewnetrzna to porotherm 25
Styropian w srodku 8cm
Sciana zewnetrna porotherm 12 cm
Więc wyglada tak:
tynk wewnetrzny | porotherm 25 | styropian 8cm | porotherm 12
Nadproza sa betonowe na rowno ze sciana, w srodku jest jak mniemam styropian, pytanie czy nie sa strasznymi mostakmi cieplnymi..
Prosze o porade, jezeli ktos ma rzetelne informacje czy tak sciane mozna docieplic w celu polozenia elewacji (bo tej niema). Czy nie bedzie wypadal punkt rosy gdzies w scianie, i nie bedzie wilgoci.
pozdrawiam
P.
Ocieplenie domu z porothermu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
morgoth345
- Początkujący

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Ocieplenie domu z porothermu
Jak na zdjęciu...

-
morgoth345
- Początkujący

Re: Ocieplenie domu z porothermu
no kwestia nadprozy jest dosyc jasna ;p
ale jezeli chce je zaslonic musze walnac styropian... a podobno nie moge tego zrobic gdyż zrobie sobie termosik i bedzie woda slicznie w scianach sie skraplac.
Generalnei moje mury to nic innego jak sciana trójwarstwowa. moze w ogóle nie ma sensu izolowania jej, ale co mogę zrobic z nadprozami bo oone jezeli sie nie myle sa do bani chociaz musze sie upewnic jak zostały zbudowane.
Czy czasem dowalenie grubej warstwy nie spowoduje ustawienia punktu rosy gdzies w styropianie? czyli wtedy bedzie ok?
ale jezeli chce je zaslonic musze walnac styropian... a podobno nie moge tego zrobic gdyż zrobie sobie termosik i bedzie woda slicznie w scianach sie skraplac.
Generalnei moje mury to nic innego jak sciana trójwarstwowa. moze w ogóle nie ma sensu izolowania jej, ale co mogę zrobic z nadprozami bo oone jezeli sie nie myle sa do bani chociaz musze sie upewnic jak zostały zbudowane.
Czy czasem dowalenie grubej warstwy nie spowoduje ustawienia punktu rosy gdzies w styropianie? czyli wtedy bedzie ok?