Jak zamurować drzwi?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Jak zamurować drzwi?
Jak zamurować drzwi?
Witam.
Chodzi o zamurowanie wnęki po drzwiach, jak to zrobić fachowo i dobrze?
Czy wybić ościeżnicę czy nie?
Jakie są plusy i minusy wybicia lub zostawienia ościeżnicy?
Ściana jest ceglana. Gość, który ma to wykonać radzi zostawić ościeżnicę, ale zdaje się że chce pójść na łatwiznę.
Proszę o rady i opinie.
Witam.
Chodzi o zamurowanie wnęki po drzwiach, jak to zrobić fachowo i dobrze?
Czy wybić ościeżnicę czy nie?
Jakie są plusy i minusy wybicia lub zostawienia ościeżnicy?
Ściana jest ceglana. Gość, który ma to wykonać radzi zostawić ościeżnicę, ale zdaje się że chce pójść na łatwiznę.
Proszę o rady i opinie.
-
jacenty800
- Superużytkownik

Re: Jak zamurować drzwi?
sprecyzował dlaczego chce zostawic?
najlepiej byłoby wybic
najlepiej byłoby wybic
Sprwcyzował, ale mnie to nie przekonuje.
Powiedział, że narobi bałaganu w domu i że jak wybije ościeżnicę, to "się nie będzie miało czego trzymać" czy coś w tym stylu.
Proszę Was o bardziej sensowne argumenty.
Powiedział, że narobi bałaganu w domu i że jak wybije ościeżnicę, to "się nie będzie miało czego trzymać" czy coś w tym stylu.
Proszę Was o bardziej sensowne argumenty.
-
jacenty800
- Superużytkownik

i tak bałagan i tak napewno bedzie.z czego bedzie mur owal?i jak wyobraza sobie skutecznosc .przyczepnosci zaprawy do futryne metalowej lub drewnianej w stosunku do cegieł.jak wyobraza sobie zatynkowanie tego bez puzniejszego pekniecia?no chyba ze sciana ma 50 cm futryna po srodku np 12 i bloczki po 1 i 2 stronie.z czego jest ta sciana? i jakiej szerokosci?
.
.
jacenty800 pisze:i tak bałagan i tak napewno bedzie.z czego bedzie mur owal?i jak wyobraza sobie skutecznosc .przyczepnosci zaprawy do futryne metalowej lub drewnianej w stosunku do cegieł.jak wyobraza sobie zatynkowanie tego bez puzniejszego pekniecia?no chyba ze sciana ma 50 cm futryna po srodku np 12 i bloczki po 1 i 2 stronie.z czego jest ta sciana? i jakiej szerokosci?
.
Nie wiem z czego będzie budował, a z czego powinien?
Futryna jest metalowa.
Jeśli chodzi o pęknięcia, to majster argumentuje tym, że z jednej strony będą płytki ceramiczne, a z drugiej regips. Ale mimo to mi zależy na dużej szczelności akustycznej.
Ściana ma grubość taką jak futryna, czyli 9.6 cm.
Z tego co wiem, to ściana jest ceglana, budownictwo lata chyba 70-te.
Ściana jest w takim jakby narożniku-wnęce.
Załączam fotki. Proszę o dalsze komentarze.
marpiel.webpark.pl/sciana1.jpg
marpiel.webpark.pl/sciana2.jpg
-
jacenty800
- Superużytkownik

jak gosc postuluje zeby zostawic to kiepsko widze jego dalsza robote............futryne wywalic-recepta nacinamu od dołu,breszka futryne sciagamy ku srodkowi machamy tyle razy az naroznik na gorze peknie wrazie co podcinamy.niech muruje na suporeks 8 cm i klej do suporeksu-jak zakotwi jeszcze jakimis precikami dodatkowo w sciane lepiej dla ciebie .zostanie mu po te 8 mm na zatynkowanie wklejenie siatki.lub z cienszego i bedzie miał miejsce na przyklejenie plyty.zawsze widze kiepsko roboty w ktorych ''fachowiec''jak idzie na latwizne sa dobrze zrobione..........ale tu ewidentnie bezmyslnosc z jego strony........
Będzie zamurowane płytami "YTONG" z brico marche.
(to chyba jest to samo co suporeks?)
Jest kupione 13 płyt 200x600x50 bo miała być jedna warstwa ale chyba się dokupi, żeby dać dwie warstwy, bo akurat w sklepie nie ma grubości 10cm na wymianę.
(Drzwi mają wymiar 200x85).
Od jednej strony może wystawać chyba, bo przyjdzie wełna i regips.
(chociaż czytałem coś w internecie o jakich płytach wiórowo-gipsowych, że podobno mają lepsze właściwości jeśli chodzi o wyciszenie?)
Ten klej to nie wiem jaki to powinien być? Bo ja się nie znam, a nie chcę, żeby zrobił mi nie takim jak trzeba.
(to chyba jest to samo co suporeks?)
Jest kupione 13 płyt 200x600x50 bo miała być jedna warstwa ale chyba się dokupi, żeby dać dwie warstwy, bo akurat w sklepie nie ma grubości 10cm na wymianę.
(Drzwi mają wymiar 200x85).
Od jednej strony może wystawać chyba, bo przyjdzie wełna i regips.
(chociaż czytałem coś w internecie o jakich płytach wiórowo-gipsowych, że podobno mają lepsze właściwości jeśli chodzi o wyciszenie?)
Ten klej to nie wiem jaki to powinien być? Bo ja się nie znam, a nie chcę, żeby zrobił mi nie takim jak trzeba.
Dzisiaj po dłuższym zastanowieniu mi się nie spodobał sposób w jaki facet murarz tynkarz u mnie zamurował wnękę na zewnętrznej ścianie domu w której były jakieś fazy kiedyś. Pomyślałem sobie że gdyby dom był bez elewacji to przecież nigdy by coś takiego nie przeszło. Wyciąga się nawet inne cegły z muru wówczas żeby się ładnie zazębiały z nowymi a ten gość - mój robotnik najpierw usunął drzwiczki do tej wnęki, były na wąsy więc było trochę kucia potem młotkiem murarskim przepołowił niechlujnie cegły na mniej więcej połówki i to wszystko na zaprawie tynkarskiej posklejał razem z jakimiś mniejszymi kawałkami cegieł. FUSZERKA!! I jeszcze zatynkował to od razu dodając gipsu do zaprawy cementowo-wapiennej a podobno trzeba czekać na otynkowanie dwa dni po murowaniu. Dlatego póki to było świeże wypieprzyłem te nieregularne kawałki cegieł z tej wnęki. Będę próbował docinać sobie sam na wymiar cegły szlifierką. Nie ma fachowca uczciwego!!!
A co do tematu drzwi...
A co do tematu drzwi...