rozwiazanie przy kalenicy prosba o rade
Moderator: Redakcja e-dach.pl
rozwiazanie przy kalenicy prosba o rade
Panowie mam pytanko kryje dach karpiowka mam dachówki szczytowe wieksza i mniejsza przy kalenicy daje dachówke kalenicową ale czy są może szczytowe kalenicowe czy sam dorabiam bo wychodzi mi ze mam zacząc od 1/2 zeby potem szczeline zakryc całą kalenicowa
-
albercik295
- Zainteresowany

Re: rozwiazanie przy kalenicy prosba o rade
Jakim sposobem układasz karpiówkę? Koronka? Czy może Łuska? 
-
albercik295
- Zainteresowany

Problem polega na tym że jakbyś zaczął na dole od 1/2 to przy kalenicy wyszła by Ci bez cięcia, to wynik przestawienia dachówki w koronce. Ja sam osobiście docinam je na pół. Do tego mocuję je do łaty jako iż na jednym zaczepie to może dlugo nie poleżeć . Pozdro 
kłade w łuske mam dachówki kalenicowe te mniejsze ale krańcowe dachówki idą pod kątem wiec tam zostaje klin ja dociełem i wyglada dobrze a tak by była dziura Ostatnio jak kładłem to miałem dachówke krańcową tylką połówke i to taką z profilowaną górą
-
albercik295
- Zainteresowany

Przy karpiówce to zależy od producenta, czy produkuje połówki czy nie!
Ale dlaczego wyszedł Ci klin?
stawiałeś więźbę na starym po niemieckim budynku czy więźba była przekoszona?
Ale dlaczego wyszedł Ci klin?
stawiałeś więźbę na starym po niemieckim budynku czy więźba była przekoszona?
-
albercik295
- Zainteresowany

Cześć w tym przypadku musisz dociąć tą dachówkę.
Zanim zacząłeś bicie łat powinieneś był rozmierzyć dach w taki sposób abyś nie musiał dawać dachówki kalenicowej jako iż byłaby ona zbędna.
Jeśli możesz opuścić gąsior tak nisko Ze zakryje ci dachówkę to zrób tak, chyba że wolisz kombinować coś z cięciem dachówki szczytowej
Zanim zacząłeś bicie łat powinieneś był rozmierzyć dach w taki sposób abyś nie musiał dawać dachówki kalenicowej jako iż byłaby ona zbędna.
Jeśli możesz opuścić gąsior tak nisko Ze zakryje ci dachówkę to zrób tak, chyba że wolisz kombinować coś z cięciem dachówki szczytowej
albercik295 słuchaj dachówka jest układa w łuskę i trzeba dać dachówke kalenicową zeby zakryć spoine inaczej byś nie zakrył musi być mijanka w spoinach
Daj 5/4 szczytową 
no tak by wychodziło ze teraz powinna być 5/4 ale musiałbym ja ciac do wymiaru kalenicowej zostawie tak jak wymysliłem całkiem dobrze wygląda ta wycinka z kalenicowej chyba nie jest to błedne rozwiazanie Producent powinien wymyslec kalenicowe boczne 3/4 albo 5/4
Właśnie o takiej pisze, 5/4 boczna. Kalenice zakończysz gąsiorem z zaślepką lub zaślepkę zrobisz z karpiówki