Wbudowane rolety a mostek termiczny?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Wbudowane rolety a mostek termiczny?
Chcę kupić mieszkanie. W standardzie wyposażone jest w rolety antywłamaniowe wbudowane w elewację. Czy takie montowanie rolet mocno niekorzystnie wpływa na ocieplenie? Bo w miejscu styropianu mamy blaszaną puszkę od rolety? Czy jest to teraz tak montowane, że nie powinno źle wpływać?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Wbudowane rolety a mostek termiczny?
Dając ocielenie na zewnątrz - zamiast izolowania - zostawiamy mostek termiczny do gruntu! A grunt znacznie lepiej odbiera ciepło niż powietrze.
Poza tym ocieplenie od zewnątrz nie jest zapewne chronione przed dyfuzją pary wodnej - więc jego opór cieplny spadnie... Dziurka na roletę przy tylu wadach to "mały pikuś"

a w domach izolowanych... to nie występuje
Poza tym ocieplenie od zewnątrz nie jest zapewne chronione przed dyfuzją pary wodnej - więc jego opór cieplny spadnie... Dziurka na roletę przy tylu wadach to "mały pikuś"

a w domach izolowanych... to nie występuje
z tymi roletami to czasami śmiesznie wychodzi.
klient cieszy się ,że będzie miał cieplej przez to- a tu klops .
99% klientów nie zdaje sobie sprawy że np. rolety nakładane[np. beclewer] to nazwyczajniej w świecie mostek termiczny.
kto z klientów zostaje poinformowany o możliwości dodatkowej izolacji samych skrzynek.
osobny temat to mantaż.
Panie Tomaszu choć często irytuje mnie Pan swoją zajadłością , to musze stwierdzić że budownictwo zmierza w kierunku rozwiązań przez Pana przedstawianych.
mam takie pytanie czy stosując folie termiczną[która jednocześnie jest paroszczelną] do ocieplenia sufitu w piętrówce z płaskim dachem nie będę miał kłopotów z wilgocią .?
dach wykonany z akermanu.
pozdrawiam
klient cieszy się ,że będzie miał cieplej przez to- a tu klops .
99% klientów nie zdaje sobie sprawy że np. rolety nakładane[np. beclewer] to nazwyczajniej w świecie mostek termiczny.
kto z klientów zostaje poinformowany o możliwości dodatkowej izolacji samych skrzynek.
osobny temat to mantaż.
Panie Tomaszu choć często irytuje mnie Pan swoją zajadłością , to musze stwierdzić że budownictwo zmierza w kierunku rozwiązań przez Pana przedstawianych.
mam takie pytanie czy stosując folie termiczną[która jednocześnie jest paroszczelną] do ocieplenia sufitu w piętrówce z płaskim dachem nie będę miał kłopotów z wilgocią .?
dach wykonany z akermanu.
pozdrawiam
-
KatarzynaS
- Aktywny

- Kontakt:
Napisz proszę co to za folia. Jak dokładnie ułożone są warstwy w przegrodzie, jakie mają grubości?
Służę pomocą
e-Rzecznik KI
e-Rzecznik KI
-
mazowszanin
- Początkujący

Zapraszam do lektury tego artykułu: http://www.mgprojekt.com.pl/blog/mostki ... z30GFVYavv. Publikacja fachowo opisuje temat mostków termicznych powstających przy montażu rolet oraz podpowiada, jak można ich uniknąć. Ja skorzystałem z tych porad i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z efektu.