Witam mam następujący problem: Mimo trybu pracy lato (bez wlączonej pompy c.o.) grzejniki sa ciepłe (w zalezności od nastawienia zawory 4 drogowego nagrzewa sie powrót lub zasilanie). Instalacje hydraulik wykonał jak na schemacie http://www.kostrzewa.com.pl/img/instruk ... 150_04.gif jednak pominął miedzianą rurke nr 7 oraz układ z zaworem zwrotnym nr 11. Czy w tym tkwi mój problem. Hudraulik moj twierdzi ze to nic nie zmieni "chyba" ale jak sie uprę to założy. Czy mam sie upierać? Czemu służa te dwa elementy (jestem ciekaw)?
Drugie moje pytanie dotyczy zaworu 4 drogowego, jest to zawór firmy ESBE, Ma skalę od 1 -10 jak to działa. Na godz. 9 jest podłaczone zasilanie z pieca, na 12 wyjscie na pompke c.o., na 3 powrót z grzejników a na 6 powrót do pieca.
P.S. Pytałem o sprawe serwisanta od pieca i mówi ze instalacja to sprawa hudraulika a nie jego, ale główne zawory od grzejników mają byc otwarte cały rok bo jest to rodzaj zabezpieczenia przed przegzaniem kotła.
Prosze o pomoc i z góry dziekuje.
Problem z instalacją grzeją grzejniki w lato.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
grzejniki
Moim zdaniem hydraulik powinien zamontować, te dwa elementy, które pominął. Po pierwsze zawór zwrotny musi być. A po drugie jeżeli ktoś zaprojektował taki obieg wody w kotle to trzeba zastosować się do instrukcji, dlatego że w razie jakiejś awarii przepadnie gwarancja! Chyba, że hydraulik sam przejmie serwis gwarancyjny i weźmie odpowiedzialność za - jego zdaniem niepotrzebne rurki!
Z tym, że główne zawory od grzejników mają być otwarte cały rok - w zupełności się zgadzam, musi być obieg wody w instalacji grzewczej.
Czy w Pana instalacji elektronicznej nie ma wyłączenia : tylko c.w.u i co/c.w.u ?
Patrząc na schemat obiegu wody, te dwa elementy pominięte przez hydraulika mogą mieć wpływ na działanie Pana instalacji grzewczej to właśnie one mogą być odpowiedzialne za to co dzieje się teraz w instalacji.
Z tym, że główne zawory od grzejników mają być otwarte cały rok - w zupełności się zgadzam, musi być obieg wody w instalacji grzewczej.
Czy w Pana instalacji elektronicznej nie ma wyłączenia : tylko c.w.u i co/c.w.u ?
Patrząc na schemat obiegu wody, te dwa elementy pominięte przez hydraulika mogą mieć wpływ na działanie Pana instalacji grzewczej to właśnie one mogą być odpowiedzialne za to co dzieje się teraz w instalacji.