czym się kierować przy wyborze projektanata wnętrz ??
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
czym się kierować przy wyborze projektanata wnętrz ??
jak w temacie, czym wy się kierujecie przy wyborze firmy, która ma zaprojektować wasze mieszkanie??
Co jest głównym czynnikiem, który was przekonuje??
Czy jest to cena, czy może jakość projektu??
A jeśli znacie dobre firmy projektujące wnętrza to piszcie dlaczego waśnie ta firma jest godna uwagi??
Co jest głównym czynnikiem, który was przekonuje??
Czy jest to cena, czy może jakość projektu??
A jeśli znacie dobre firmy projektujące wnętrza to piszcie dlaczego waśnie ta firma jest godna uwagi??
Re: czym się kierować przy wyborze projektanata wnętrz ??
Nie tylko cena, chodzi o portfolio firmy, jakość wykonywanych usług. Ja zawsze pytam znajomych, wysłuchuje opinii i dopiero potem zaczynam interesować się ofertami firm (oczywiście chodzi nie tylko o firmy projektujące). Generalnie wyznaję zasadę, że im dłużej firma utrzymuje się na rynku, wykonała wiele zleceń, ma dobrą opinię wśród klientów i jakość ich usług jest wysoka, to wtedy liczy się ona dla mnie bardziej, niż ta, która oferuje usługi np 5% taniej, ale nie posiada w/w cech.
btm
Ja też patrzyłabym na portfolio. Bardzo mi się na przykład podobają projekty n-design. Są dostępne galerie na ich stronie, byli zresztą w wielu wnętrzarskich czasopismach. Naprawdę fajne mają pomysły. O wyborze projektanta tu jest ciekawy artykuł:
-https://budownictwopolskie.pl/artykul/znajdz_swoj_styl_z_projektantem_wnetrz
-https://budownictwopolskie.pl/artykul/znajdz_swoj_styl_z_projektantem_wnetrz
Opiniami znajomych i opiniami w necie Na niektórych projektantów naprawdę trzeba uważać nie dlatego bo są źli ale mają podpisane umowy z niektórymi firmami i cały projekt potrafią zrobić pod jedną hurtownię 
my kierowaliśmy się poleceniem znajomych +portfolio +ceną i taki zestaw jest chyba kluczowy. Warto też się z takim projektantem spotkać i pogadać (zwykle bezpłatne) bo jak to przy współpracy z ludzmi raz nam ktoś przypasuje raz nie. Projekt robi nam p.Ania z Phistudio, na razie bez zarzutów, mogę śmiało polecać
Najważniejsze to przejrzeć dobrze ich ofertę portfolio i jeżeli jest możliwość to wykonaną prace. Wtedy na własne oczy zobaczysz jak sobie radzą i czy Ci to będzie pasować, może ewentualnie zgadać się ze znajomymi którzy mogli by mieć do polecenia kogoś.
-
Springfield
- Początkujący

Ja bym się kierowała opinią. Na przykład o firmie n-design, która tu padła słyszałam wiele dobrego, czytałam w prasie branżowej i widziałam portfolio na stronie. Wystarczy mi to aby wyrobić sobie zdanie o nich, jako o profesjonalistach, którzy robią naprawdę piękne projekty. W ciemno bym nikogo nie zatrudniła.
Zgodzę się z innymi osobami, że zdecydowanie najważniejsze jest portfolio. My w gronie znajomych polecamy sobie różnych fachowców i dzięki temu wiem z kogo warto skorzystać a kogo unikać. A jak już robota została wykonana u znajomych, to często tam jeździmy i oglądamy na własne oczy. Myślę, że to jest najważniejsze, bo ceny są jednak dość porównywalne...
- italiastyle
- Początkujący

- Kontakt:
wazne jest zeby opinii nie opierac jedynie na przedstawionych projektach graficznych
nalezy poprosic o zdjecia pomieszczen (te ktore moga pokazac)
nalezy poprosic o zdjecia pomieszczen (te ktore moga pokazac)
Myślę, że na wstępie należy zwrócić uwagę na cenę. Ale trzeba pamiętać, że najtaniej, nie znaczy najlepiej. Warto więc popytać wśród znajomych o dobrą firmę, poczytać w sieci i prasie branżowej o dobrych firmach wybrać firmę, z która nie będzie potem żadnych problemów. Osobiście mogę np. polecić multizakupy.pl - robią fajne projekty a do tego nie mają wygórowanych cen. Dzięki temu wypadają nieźle na tle konkurencji. Warto poczytać opinie i przejrzeć projekty.
karmnik już zbudowałem 
-
Bogumiła Matuszewska
- nawrócony - nie spamuje
- Kontakt:
Kryteriów jest wiele:
1. Po pierwsze – marka. Znana pracowania, ale niekoniecznie medialnie, tylko raczej polecona przez znajomych, sprawdzona (można np. poszukać w sieci opinii na jej temat)
2.Po drugie – port folio. Czasem część zdjęć z projektów nich umieszczonych jest na stronie, częściej trzeba poprosić o materiały. A przejrzeć trzeba koniecznie! Sprawdzamy wtedy nie tylko profesjonalizm projektanta, ale także to, czy jego pomysły są zgodne z naszym gustem.
3. Dobry projektant z jednej strony musi iść na kompromis, z drugiej powinien umieć przekonać klienta do zmian, które jego zdaniem są dobre, lub odwieść go od złych pomysłów. Liczy się więc… charakter, a więc koniecznie trzeba spokojnie i dokładnie porozmawiać z ewentualnym projektantem przed podjęciem decyzji.
4. Cena. Nie oszukujmy się, nie jest bez znaczenia. I nie chodzi tutaj, by była wysoka, ale raczej adekwatna do propozycji. Czy tak jest w przypadku danej firmy? Można sprawdzić wcześniej – odsyłam do punktów 1 i 2
Co ważne! Czasem za nadmierną oszczędność możemy zapłacić niezadowoleniem z końcowego efektu.
5. Warto zapytać w rozmowie poprzedzającej realizację projektu, czy dekorator pokaże nam wcześniej i da do akceptacji wizualizację komputerową projektowanego wnętrza lub/i rysunki techniczne dla wykonawcy.
6. Kolejne warto;) Warto zapytać, czy istnieje możliwość nadzoru budowlanego nad projektem. Nie wszyscy projektanci się na to zgadzają.
1. Po pierwsze – marka. Znana pracowania, ale niekoniecznie medialnie, tylko raczej polecona przez znajomych, sprawdzona (można np. poszukać w sieci opinii na jej temat)
2.Po drugie – port folio. Czasem część zdjęć z projektów nich umieszczonych jest na stronie, częściej trzeba poprosić o materiały. A przejrzeć trzeba koniecznie! Sprawdzamy wtedy nie tylko profesjonalizm projektanta, ale także to, czy jego pomysły są zgodne z naszym gustem.
3. Dobry projektant z jednej strony musi iść na kompromis, z drugiej powinien umieć przekonać klienta do zmian, które jego zdaniem są dobre, lub odwieść go od złych pomysłów. Liczy się więc… charakter, a więc koniecznie trzeba spokojnie i dokładnie porozmawiać z ewentualnym projektantem przed podjęciem decyzji.
4. Cena. Nie oszukujmy się, nie jest bez znaczenia. I nie chodzi tutaj, by była wysoka, ale raczej adekwatna do propozycji. Czy tak jest w przypadku danej firmy? Można sprawdzić wcześniej – odsyłam do punktów 1 i 2
5. Warto zapytać w rozmowie poprzedzającej realizację projektu, czy dekorator pokaże nam wcześniej i da do akceptacji wizualizację komputerową projektowanego wnętrza lub/i rysunki techniczne dla wykonawcy.
6. Kolejne warto;) Warto zapytać, czy istnieje możliwość nadzoru budowlanego nad projektem. Nie wszyscy projektanci się na to zgadzają.
tutaj znajdziesz katalog projektantów, mebleiwnetrza.pl/katalog-architektow-i-projektantow/alfabetycznie
Na pewno coś znajdziesz
Na pewno coś znajdziesz
- szewczakdesign
- Początkujący

..trafnie waćpanna temat ujełąś ..
ale...
jeśli działa się wśród znajomych to niekoniecznie musi być tego ślad w necie. Klienci zwłaszcza osoby z "kręgów" wspólnych nie chwalą się swoimi projektami w internecie ..a nawet bywa że z zawiści nie mówią znajomym kto projektował .
))
Moja pracownia działa od ponad 15lat i dopiero ...niedawno zalozyłem stronę choć zapewne niewielu z mioch klientów wie o jej istniemiu . A wiec zgadzam sie ze warto przy doborze projektanta słuchać opinii znajomych...bo w necie można "powiesic" wszystko ale też i wielu nie ma.
Odradzam też oceny dorobku na podstawie WIZUALIZACJI na stronach ... tylko zdjęcia dokumentują dorobek ..."pustych" projektów można mieć pół dysku, tylko co z tego jesli nie są zgodne z gustami i oczekiwaniami rynku czy potencjalnych klientów lub niemozliwe są do realizacji (np. koszty)
..wizualizacje owszem jako integralna częśc projektu razem z rysunkami technicznymi.
A kwestia nadzorów ...
obawa przed niemożliwością realizacji z godnie z projektem...szkoda czasu żeby go poświecić klientowi (który już zapłacił za projekt przecież)...mała wiedza wykonawcza...brak znajomości technologii poszcz. etapów realizacji ..itd..etc..
Dlatego często projektanci odmawiają podjęcia się nadzorów nad realizacjami własnych projektów.
Osobiście wręcz staram sie "zmusić" klienta do w/w współpracy ...żeby właśnie podczas realizacji nie zniweczyć projektu
....a inna sprawa ze uwielbiam sie z ludzmi spotykać. Trzeba to kochac.
POzdrawiam.
i życze dokonywania trafnych wyborów projektantów oraz ekip wykonawczych.
ale...
jeśli działa się wśród znajomych to niekoniecznie musi być tego ślad w necie. Klienci zwłaszcza osoby z "kręgów" wspólnych nie chwalą się swoimi projektami w internecie ..a nawet bywa że z zawiści nie mówią znajomym kto projektował .
Moja pracownia działa od ponad 15lat i dopiero ...niedawno zalozyłem stronę choć zapewne niewielu z mioch klientów wie o jej istniemiu . A wiec zgadzam sie ze warto przy doborze projektanta słuchać opinii znajomych...bo w necie można "powiesic" wszystko ale też i wielu nie ma.
Odradzam też oceny dorobku na podstawie WIZUALIZACJI na stronach ... tylko zdjęcia dokumentują dorobek ..."pustych" projektów można mieć pół dysku, tylko co z tego jesli nie są zgodne z gustami i oczekiwaniami rynku czy potencjalnych klientów lub niemozliwe są do realizacji (np. koszty)
..wizualizacje owszem jako integralna częśc projektu razem z rysunkami technicznymi.
A kwestia nadzorów ...
Dlatego często projektanci odmawiają podjęcia się nadzorów nad realizacjami własnych projektów.
Osobiście wręcz staram sie "zmusić" klienta do w/w współpracy ...żeby właśnie podczas realizacji nie zniweczyć projektu
POzdrawiam.
i życze dokonywania trafnych wyborów projektantów oraz ekip wykonawczych.
Zapraszamy do odwiedzenia naszej pracowni.Projektujemy wnętrza mieszkalne biurowe oraz użyteczności publicznej. Zajmujemy sie również projektowaniem i wykonawstwem mebli. Wyróżnia nas niekonwencjonalne podejscie do każdego projektu oraz konkurencyjne ceny. Cieszymy sie zadowoleniem klientów z całej Polski i przedsiębiorstw które z nami współpracują. Mamy także sprawdzonych fachowców tj: systemy audio/video, posadzki żywiczne, hydraulicy, elektrycy i firmy budowlane.
-
Przemek
zachęcam do wypowiedzi merytorycznych - pomocy na forum
reklamy sa usuwane.
reklamy sa usuwane.