Witam
Mam w planie krokwie 6,3 x 16 dach dwuspadowy 45 stopni, krokwie 7 metrów. Teściowie mi fundneli wieżbe, ale krokwie 8 x 14, nie wiem co robic, czy zakłądac na dach, krycie według planu dachówka 45 kg na metr kwadratowy. Ja mam dachówke ceramiczną 42 kg na metr kwadratowy, prosze o poważne rady. Ile razy mi sie zmniejszy wytrzymałośc krokwi przy tak zmniejszonej wysokości krokwi tzn o 2 cm.
Krokwie
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Andrzej294
- Początkujący

Re: Krokwi
Nic się nie zmniejszy bo doszło w szerokości,to typowe krokwie śmiało wytrzymają.

Patrz swoim wnętrzem a zobaczysz więcej..
henter, czy aby napewno?? to jezeki zrobimy z tego 10/12 to spełni swoja funkcje bo dolozylismy na szerokosc?
Tam siegaj gdzie wzrok nie siega...
Na pytanie nie da się odpowiedzieć bo nie wiadomo z jakiego materiału(klasy wytrzymałości )zostały wykonane krokwie.Parametry geometryczne decydujące o naprężeniach i ugięciach dla krokwi 8*14 są o 1,7% i17,5% gorsze.
-
ecodach
Re: Krokwie
Zapewne klasa drewna C 30 sosna lub świerk
Standardowa procedura kopiowania planów
.
Pozdrawiam .
Standardowa procedura kopiowania planów
Pozdrawiam .
Re: Krokwie
a jaki to jest dach? jętkowy? płatwiowo-kleszczowy? podaj trochę więcej danych (np. rozstaw w murach)to zaraz policzymy czy pasuje, bo ogólnie przekrój jest mały. W każdym razie oba przekroje to jest prawie to samo "różnica około 2%" wytrzymałości, zatem praktycznie żadna.Andrzej294 pisze:Witam
Mam w planie krokwie 6,3 x 16 dach dwuspadowy 45 stopni, krokwie 7 metrów. Teściowie mi fundneli wieżbe, ale krokwie 8 x 14, nie wiem co robic, czy zakłądac na dach, krycie według planu dachówka 45 kg na metr kwadratowy. Ja mam dachówke ceramiczną 42 kg na metr kwadratowy, prosze o poważne rady. Ile razy mi sie zmniejszy wytrzymałośc krokwi przy tak zmniejszonej wysokości krokwi tzn o 2 cm.