pękniety fundament
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
pękniety fundament
Witam. Po ostatniej powodzi pękł mi fundament i ściana. Nie jest to głęboka szpara lecz tylko zarysowane ale widoczne. Byli u mnie z gminy i stwierdzili że mogą przeznaczyć dla mnie pieniądze na naprawę tego, lecz kazali zrobić kosztorys. Mówili coś że trzeba będzie podkopać się trochę pod fundament, wylać nowy przed starym i w jakiś sposób to połączyć. Czy ktoś może mi powiedzieć ile coś takiego może kosztować(robocizna?)a ile z materiałem? Dwie ściany długie po 11m. Stary fundament jest 1m głęboki. Proszę o pomoc w wycenie.
Re: cena usługi
Nie jestem ekspertem, ale możliwe że woda podmyła fundament i wytworzyła się jakaś przestrzeń. Stąd te rysy. Możliwe że nie trzeba się podkopywać ryzykując kolejne awarie ustroje.
Są na rynku firmy które wykonują wzmocnienia fundamentów poprzez iniekcje zaczynem cementowym. Takie coś stosuje się przy stabilizacji gruntu. Widziałem coś takiego przy wzmacnianiu starej kamienicy, gdy w pobliżu budowano inny obiekt.
Musisz zapytać jakiegoś geotechnika który na miejscu oceni co i jak.
Są na rynku firmy które wykonują wzmocnienia fundamentów poprzez iniekcje zaczynem cementowym. Takie coś stosuje się przy stabilizacji gruntu. Widziałem coś takiego przy wzmacnianiu starej kamienicy, gdy w pobliżu budowano inny obiekt.
Musisz zapytać jakiegoś geotechnika który na miejscu oceni co i jak.