Izolacja pionowa

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

ryszardz57
Początkujący
Początkujący

Izolacja pionowa

Post autor: ryszardz57 »

Chce wykonać izolację fundamentu pod domem 4 kond. bez podpiwniczenia (typowa czwórka).
Dom wybudowany 12 lat temu i nie wykonano żadnej izolacji. Fundament głeboki na 1,2m bez ławy, czy jest zbrojenie to tego nie wiem i sie raczej nie dowiem, nie ja go budowałem.
Chcialbym zaizolowac fundament chociaz z zewnetrznej strony bo w srodku sa juz wylewki. Problem w tym że mam obawy co do odkopywania fundamentu czy potem po wykonaniu izolacji dom nie bedzie osiadał. Jak sie zabrac za to? Odkopywać po kawałku, czy moze w całości jedna strone budynku. Jak to widzicie.
Teren gliniasty, ilasty

samouk

Re: Izolacja pionowa

Post autor: samouk »

Witam,
Zasadą jest odkopywanie nie więcej, niż po 1,5 mb. Ponieważ nic o tym fundamencie nie wiesz, lepiej tego nie rób sam (wezwij konstruktora, który "rozszyfruje" ten fundament i ci co nieco doradzi.)

Pozdr.

gra001gra001
nawrócony - nie spamuje

Re: Izolacja pionowa

Post autor: gra001gra001 »

do izolacji uzyj Lakor-g
-www.noxan.pl/farby/izolacja-betonu.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”