Sufit na biało? Zdecydowanie nie!
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Sufit na biało? Zdecydowanie nie!
Sufit to najczęściej jedyna całkowicie odsłonięta powierzchnia w pomieszczeniu.Przyjmując,że kolor to nic innego jak odbicie światła,ten największy
ekran ma duży wpływ na klimat naszego wnętrza.Wszyscy wiemy również,że kolor ścian odbija swój odcień na suficie właśnie.Argumenty typu -biały kolor,optycznie podnosi wnętrze,też nie są do końca uzasadnione.
Chętnie poznam Wasze opinie na ten temat.
ekran ma duży wpływ na klimat naszego wnętrza.Wszyscy wiemy również,że kolor ścian odbija swój odcień na suficie właśnie.Argumenty typu -biały kolor,optycznie podnosi wnętrze,też nie są do końca uzasadnione.
Chętnie poznam Wasze opinie na ten temat.
Re: Sufit na biało? Zdecydowanie nie!
Mam tu takie foto:
-bi.gazeta.pl/im/1/4342/z4342701X.jpg
w przypadku wysokich mieszkań temat jest może i 'do przełknięcia', ale jeśli chodzi o pokój np. 2,5m. wysoki mam wrażenie że pokój zamieni się w jamę... kolega ma na suficie wielką podwieszaną 'łatę', pomalowaną w kolorze beżowym i wygląda to szczerze mówiąc jakby coś przeciekało... wg mnie biały sufit nie tylko opytcznie podwyższa pomieszczenie ale stwarza wrażenie czystości - inne kolory sufitów tak, ale raczej nie w mieszkaniu.
-bi.gazeta.pl/im/1/4342/z4342701X.jpg
w przypadku wysokich mieszkań temat jest może i 'do przełknięcia', ale jeśli chodzi o pokój np. 2,5m. wysoki mam wrażenie że pokój zamieni się w jamę... kolega ma na suficie wielką podwieszaną 'łatę', pomalowaną w kolorze beżowym i wygląda to szczerze mówiąc jakby coś przeciekało... wg mnie biały sufit nie tylko opytcznie podwyższa pomieszczenie ale stwarza wrażenie czystości - inne kolory sufitów tak, ale raczej nie w mieszkaniu.
-
Przemek
a możesz zdjęcie dodac do galerii do swojego profilu ?
Upsss...
Proszę:

Proszę:

Każdy kolor nawet te kontrowersyjne(róż,pomarańcz,fiolet)nabierają stylu w pastelowych odcieniach.Wybierając kolor z gotowych palet rozmaitych firm zapominamy,że im większa powierzchnia pomalowana w tym odcieniu, tym ciemniejsza wychodzi w rzeczywistości.Dlatego lepiej wybrać kolor o dwie tonacje jaśniejszy. Oczywiście wnętrze to nie tylko ściany.Dywan, zasłony,meble czy obraz potrafią podkreślić,albo przekreślić zamierzony efekt.
Aspire to inspire before you expire.
po pierwsze przemyslany projekt wnętrza - jesli jest w miare duże, przestronne, to można poszaleć. zgadzam się zpoprzednikiem - swietnie sprawdzaja się opcje roznych gradacji tego samego odcienia koloru na roznych ścianach, w tym na suficie. generalnei mozna szalec, ale ze smakiem - np zdjecia pokazane przez Lucja są świetne!
pewnei, że biały sufit jest nudny, ale w małych pokoikach inne kolory przytłaczają
pewnei, że biały sufit jest nudny, ale w małych pokoikach inne kolory przytłaczają
pomimo, że mam białe sufity u siebie w domu, to takie eksperymenty z kolorami mi się podobają....wydaje mi się, że niebieskie ściany i do tego błękitny sufit mógłby wyglądać całkiem ciekawie, ale wtedy trzeba ostrożnie podchodzić do dobierania dodatków, żeby pokój nie wyglądał zbyt pstrokato
Myślę,że to nie tylko wysokość,ale kubatura wnętrza odgrywa zasadniczą rolę.
Nawet na kilkunastu m2 można postarać się o minimalizm.Zabudowując ścianę
szafą wnękową,najlepiej by przypominała kolorem lub fakturą ścianę,resztę pomieszczenia wyposażamy tylko w niezbędne meble.Jest też wiele trików na optyczne powiększenie lub podniesienie wnętrza.
Nawet na kilkunastu m2 można postarać się o minimalizm.Zabudowując ścianę
szafą wnękową,najlepiej by przypominała kolorem lub fakturą ścianę,resztę pomieszczenia wyposażamy tylko w niezbędne meble.Jest też wiele trików na optyczne powiększenie lub podniesienie wnętrza.
Aspire to inspire before you expire.
Również wydaje mi się, że to zależy od wysokości pomieszczenia. Jeżeli mieszkanie jest niskie to kolorowy sufit raczej nie będzie najlepiej wyglądał. Ale w wyższych na pewno można sobie pozwolić na jakieś inne kolory. Podoba mi się np. taka aranżacja:
//n-design.pl/#/pl/galeria/apartament_villa_wilan%C3%B3w?p=569
pomysł dość nietypowy, żeby sufit pomalować tak jak ściany, ale w tym wypadku wygląda bardzo ciekawie.
//n-design.pl/#/pl/galeria/apartament_villa_wilan%C3%B3w?p=569
pomysł dość nietypowy, żeby sufit pomalować tak jak ściany, ale w tym wypadku wygląda bardzo ciekawie.
Hmmm ja lubię białe sufity i chyba jednak taki kolor mi najbardziej odpowiada. Faktycznie te zdjęcia wnętrz wrzucone wyżej są ciekawe, ale nie wiem jak długo wytrzymałabym w tak urządzonym i pomalowanym pomieszczeniu. Fajne to na hotel albo coś takiego, nie wiem czy na wystrój mojego mieszkania