Czy docieplać POROTHERMA 50 ? <potrzebna fachowa pomoc>
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
Afroglonik
- Początkujący

Czy docieplać POROTHERMA 50 ? <potrzebna fachowa pomoc>
Wybudowalam dom z Porotherma 50 na poziomej zaprawie cieplochronnej. Chcę polożyć tynki zewnętrzne. Niestety problem jest taki, że nagle wszyscy zaczęli mi mówić, że mimo polozenia "50" powinnam dodatkowo docieplić. Do tej pory zastanawialam sie nad polożeniem tylko zewnętrznego tynku cieplochronnego. Dzisiaj tynkarz zasugerowal polożenie styropianu i tynku akrylowego. Wydaje mi się to trochę dziwne, ponieważ nie po to budowalam dom z drogiego Porothermu "50" i drogiej zaprawy żeby go teraz docieplać styropianem. Jednak wolę teraz się dodatkowo wykosztować niż potem narzekać, że na ścianie mam "pająki" i placić wysokie rachunki za gaz.
Proszę pomóżcie, bo chcę ten dom porządnie wykończyć i mogę liczyc tylko na Waszą niezależną opinię.
Z góry dziękuję.
Proszę pomóżcie, bo chcę ten dom porządnie wykończyć i mogę liczyc tylko na Waszą niezależną opinię.
Z góry dziękuję.
Z tego co wyniuchałem w necie taka ściana ma U=0,29 (pomijam jednostki)
Jeżeli docieplisz ją 12 cm wełny lub styropianu to otrzymasz wynik U=0,16.
Aby otrzymać wynik zadowalający naszego ulubieńca wszelkich polemik (słynnego Pana Tomasza Brzęczykowskiego), czyli U=0.10, musiałbyś dać 27 cm materiału dociepleniowego.
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że ciepło ucieka w każdym kierunku - nie tylko ścianami.
Pozdrawiam
Jeżeli docieplisz ją 12 cm wełny lub styropianu to otrzymasz wynik U=0,16.
Aby otrzymać wynik zadowalający naszego ulubieńca wszelkich polemik (słynnego Pana Tomasza Brzęczykowskiego), czyli U=0.10, musiałbyś dać 27 cm materiału dociepleniowego.
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę, że ciepło ucieka w każdym kierunku - nie tylko ścianami.
Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
-
Afroglonik
- Początkujący

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie popadajmy w paranoje. To juz nie moje "urojenia " a twoja kieszeń. Nie izolując domu co roku reletywnie będziesz więcej wydawał na ogrzewanie, a normy UE podają wyrażnie min 30 cm wełny czy styropianu (0.1W/m2 x C) zamkniętej i suchej izolacji. Czyli i wełna i styropian na zewnątrz odpada! Rozwiązanie np 20 cm na zewnątrz 10 cm od środka z folią, dla odcięcia wilgoci zupełnie . I minimum 30 zm w podłodze!!! Chciałem jeszcze poinformować Szanownych Panów, że 50 porotermu ma tylko teoretycznie 0.29 W/m2xC W zeszłym roku swoje badania na temat wpływ zawilgocenia na izolacyjnosć opublikował dr inż. Wojciech Nawrot i przy 4% zawilgocenia jest 50% izolacyjności (0.58W/m2xC) a przy 10% zawigocenia 23% izolacyjności. A moje pomiary metodą inwazyjną wykazały, że wilgotnośc tego typu materiałów jak porotherm przekracza zimą 4%.
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz1980
- Zainteresowany

To pustak ma współczynnik przenikania ciepła 0,29, a nie ściana. Należy pamiętać, że w ścianie występują newralgiczne miejsca takie jak wieńce, otwory okienne czy drzwiowe. Powstają zatem liniowe mostki termiczne, które wywindują nasz współczynnik w górę.
Dolnośląska Agenacja Poszanowania Energii przeprowadziała badania na ścianach wykonanych z pustaków Porotherm przy pomocy kamer termowizyjnych...niestety współczynnik przeniakania ciepła wynosił powyżej 0,70!! To wszystko spowodaowane liniowymi mostkami termicznymi.
Firma Wienerberger ma wiele założonych spraw sądowych o przemarzanie ścian.
To jest oszukiwanie inwestora..."buduj to proste"...
Dolnośląska Agenacja Poszanowania Energii przeprowadziała badania na ścianach wykonanych z pustaków Porotherm przy pomocy kamer termowizyjnych...niestety współczynnik przeniakania ciepła wynosił powyżej 0,70!! To wszystko spowodaowane liniowymi mostkami termicznymi.
Firma Wienerberger ma wiele założonych spraw sądowych o przemarzanie ścian.
To jest oszukiwanie inwestora..."buduj to proste"...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
rafal.azikiewicz
- Początkujący

POROTHERMA 50
Producent POROTHERMA 50 inforumje z eni etrzeba docieplac tych scian pod warunkiem ze uzyło sie murowania zaprawy termoizolacyjnej po co wogóle stawiac mur z 50cm?lepiej zaiswestowac w izolacje
Witam
Mury 50 cm to sie kiedyś bardzo dawno temu stawiało i to z cegły
. A nawet z porothermu taka sciana dużo waży.
W obecnych czasach trzeba dążyć do jak najmniejszej grubości ściany murowanej (lżejszy budynek i oszczędność na fundamentach) a walory ciepłochronne ściany uzyskiwać po przez stosowanie izolacji termicznej.
Pozdrawiam
Mury 50 cm to sie kiedyś bardzo dawno temu stawiało i to z cegły
W obecnych czasach trzeba dążyć do jak najmniejszej grubości ściany murowanej (lżejszy budynek i oszczędność na fundamentach) a walory ciepłochronne ściany uzyskiwać po przez stosowanie izolacji termicznej.
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik