Zaprawy bezcementowe podwyższonej wytrzymałości

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

wojtas1
Początkujący
Początkujący

Zaprawy bezcementowe podwyższonej wytrzymałości

Post autor: wojtas1 »

Witam, jestem studentem budownictwa i dostalem zadanie wyszukania informacji o zaprawach bezcementowych o podwyzszonej wytrzymalosci (powyzej 15 Mpa), ale nic nie mogę znaleźć w internecie. To forum to moja ostatnia szansa. Zaprawy te mają mieć zastosowanie w naprawie murów. Dostałem też nazwy firm mapei i basf oraz seria zapraw albaria, ale tez nic nie mogę znaleźć. :x

arek_d
Aktywny
Aktywny

Re: Zaprawy bezcementowe podwyższonej wytrzymałości

Post autor: arek_d »

To mogą być zaprawy na bazie gliny stosowane w czasach średniowiecznych . Ale niestety nie jestem w stanie sobie przypomnąć jaka to będzie zaprawa dokładnie.

impio
Początkujący
Początkujący

Re: Zaprawy bezcementowe podwyższonej wytrzymałości

Post autor: impio »

mogą to być zaparwy na bazie materiałow wiążących takich jak mielone granulowane żużle wielkopiecowe, czy też popioły lotne, które są aktywowane alkaliicznymi aktywatorami NaOH czy KOH, zaprawy te nie są znane szeroko w polsce, lecz za granica, przykładowo UK prowadzi się zaawansowane badania nad tego typu badaniami, osiagane wytrzymalości zapraw mogą być ok 25 MPa, natomiast betony na bazie tych składników osiągają wytrzymałości nawet 90 MPa
betony bezcementowe, mieszanki geopolimerowe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”