strop na belkach stalowych

Stropy są jednym z najważniejszych elementów konstrukcyjnych, które oddzielają kondygnacje budynku. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zbudować, wyciszyć i ocieplić strop koniecznie zapoznaj się z tym działem.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

marek12
Początkujący
Początkujący

strop na belkach stalowych

Post autor: marek12 »

Witam!
Na studiach architektonicznych wykonuję projekt w konstrukcji stalowej i mam z tym pewne kłopoty. Chciałbym zastosować strop na belkach stalowych oparty na słupach, ale nie mogę znaleźć w internecie informacji na jego temat. Byłby to zapewne strop na dwuteownikach wypełniony płytami WPS jeśli się nie mylę. Nie mam pojęcia jak zaprojektować konstrukcje tego stropu. Jakie są jego optymalne rozpiętości? Byłbym wdzięczny za polecenie mi materiałów nt. tego typu konstrukcji. Pozdrawiam.

bartek1675
Aktywny
Aktywny

Re: strop na belkach stalowych

Post autor: bartek1675 »

w książkach poszukaj, a nie w internecie. Twoja uczelnia na pewno posiada bibliotekę - no wiesz, to takie śmieszne miejsce, gdzie jest dużo książek

marek12
Początkujący
Początkujący

Post autor: marek12 »

no co ty nie powiesz, naprawdę wierzysz w to, że nie mam pojęcia o istnieniu biblioteki? niestety od dwóch tygodni siedzę w domu z powodu choroby i moje wyjście do biblioteki raczej nie wchodzi w grę.
W internecie można często znaleźć wiele pomocy naukowych, nierzadko też pełne publikacje książkowe, których nawet nie ma w zbiorach bibliotecznych, przykro mi, jeśli jeszcze nie zdążyłeś tego zauważyć.

bartek1675
Aktywny
Aktywny

Post autor: bartek1675 »

Ja po prostu książki kupuję w księgarni, a nie kradnę w sieci (np na chomiku). Przykro mi, jeżeli tego nie zauważyłeś, ale jak ktoś książkę zeskanuje i umieści w sieci, a reszta wesoło z tego korzysta, to jest to kradzież. Przez internet można sobie też kupić pozycje, których nie ma w normalnych księgarniach. Studiuj dalej, bo na tym to właśnie polega, na samodzielnym zdobywaniu wiedzy. Wytrwałości życzę. (Spróbuj: "Konstrukcje zespolone stalowo-betonowe budynków" W. Kucharczuk,S. Labocha.)

ble22
Aktywny
Aktywny

Post autor: ble22 »

Książka wyżej polecona jest bardzo dobra, aczkolwiek licząc swój stropik jako zespolony troszkę się narobisz (zastanawiam się nawet czy to dla studenta architektury, który nigdy stali nie projektował nie jest to zbyt złożone).
Osobiście polecam "Konstrukcje stalowe" część I ARKADY, oraz książkę troszkę tańszą od tamtej a równie dobrą "Konstrukcje stalowe, podstawy i elementy" K.Rykaluk.
Polecam również: http://komputeks.pl/product_info.php/products_id/1445, ze względu na zawarte w książce przykłady obliczeń.
Naprawdę genialna jest też polska norma do stali PN-90/B-03200, właściwie broszurka (niecałe 70 stron), super ułożona, przez proces projektowania stali prowadzi w zasadzie za rączkę, myślę że nie powinieneś mieć problemów z jej ogarnięciem.

W podanych książkach nie ma, co prawda stropu rozwiązanego wprost, ale są wszystkie elementy potrzebne do obliczeń. Co do płyt WPS, to info o tym jak je stosować, jakie dawać do nich rozstawy I znajdziesz w necie spokojnie

jochwaw
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: jochwaw »

a może taki podręcznik budowlańca? "Obliczanie konstrukcji budynków wznoszonych tradycyjnie" Autor: Jerzy Hoła Piotr Pietraszek Krzysztof Schabowicz

ble22
Aktywny
Aktywny

Tam to o ile dobrze pamiętam to ze stali pojawia się tylko płyta kleina, jest też przykład obliczenia teowników w tej płycie, ale raczej tak po łebkach zrobiony, bez uwzględnienie różnych niuansów ze stalą związanych.

jochwaw
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: jochwaw »

ble22 pisze:Tam to o ile dobrze pamiętam to ze stali pojawia się tylko płyta kleina, jest też przykład obliczenia teowników w tej płycie, ale raczej tak po łebkach zrobiony, bez uwzględnienie różnych niuansów ze stalą związanych.
kawałek spisu treści:

4. Stropy i stropodachy - Jerzy Hoła

4.1. Rodzaje i wybór konstrukcji stropów

4.2. Ustalenie rozpiętości obliczeniowej i schematu statycznego

4.2.1. Rozpiętość obliczeniowa

4.2.2. Schemat statyczny

4.3. Przykładowe schematy obciążenia

4.4. Zasady obliczeń stropów na belkach drewnianych

4.5. Zasady obliczeń stropów na belkach stalowych

4.5.1. Płyty Kleina

4.5.2. Płyty WPS

4.6. Zasady obliczeń wybranych stropów gęstożebrowych

4.6.1. Strop Akermana

4.6.2. Stropy Fert oraz F i EF

4.6.3. Stropy Ceram

4.6.4. Stropy Porotherm

4.6.5. Stropy Teriva

4.6.6. Stron DZ-3

4.7. Materiały pomocnicze do obliczeń stropów

4.8. Przykłady obliczeń - Krzysztof Schabowicz

:wink: pamięć potrafi oszukiwać :D

ble22
Aktywny
Aktywny

W takim razie ze stali jest tylko WPS i płyta Kleina i to (znowu o ile dobrze pamiętam :P ) bez uwzględnienia zwichrzenia (głównie w fazie montażu), nie ma chyba nic o sprawdzaniu klasy przekroju i o rezerwach plastycznych, nic o projektowaniu blachownic, nic o projektowaniu słupów stalowych, połączeniach (spawanych i śrubowych), nic o oparciu belek na murze, czy słupach (docisk, różne rodzaje podparć i ich realizacja), bez tej wiedzy raczej się nie da porządnie zaprojektować stropu stalowego (chyba że w grę wchodzi jakiś stropik o małych rozpiętościach, ale wtedy po co stal angażować?).
Książka nie jest ogólnie taka zła, kiedyś sam używałem głównie ze względu na to że miała najważniejsze tabelki z obciążeń w jednym miejscu, ale jako wzór do takiego "poważniejszego" bardziej zaawansowanego projektowania to już się nie nadaje, poruszane w niej jest w wiele tematów konstrukcyjnych, ale w zasadzie każdy tak bardzo pobieżnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Stropy”