Witam
Mam takie pytanie.
Jestem zmuszony do szybkiej naprawy cieknącej części dachu, która jest pokryta papą.
Dach jest kryty dachówką, ale na 1/4 dachu jest papa i ta część dachu jest przeznaczona do szybkiej akcji blachodachówkowej. Niestety stan więźby dachowej jak i pokrycia deskowego jest w stanie powiedzmy oględnie słabym, najlepiej byłoby wymienić cała więźbę by zrobić ten kawałek dachu od nowa i mieć spokój. Raz a dobrze. Więżba spokojnie może lezeć jeszcze z 10-15 lat ale po tym czasie bankowo należy się jej wymiana. O papie nie chce już nic słyszeć bo to jest temat rzeka zawsze coś sie z nią dzieje, jak nie popeka to zrobi się dziura etc. Dlatego zdecydowałem sie na blachodachówkę zamiast papy czy gontu.
Mam pytanie czy w takiej sytuacji ewidentnie prowizorycznej i tymczasowej przykręcenie blachy bezpośrednio do podłoża deskowego będzie tak czy siak wielkim błędem? To znaczy czy taki montaż może doprowadzić do uszkodzenia blachy albo dachu szybciej niż w przeciągu 6 lat.?
Ponieważ chodzi mi głównie o odroczenie czasu kiedy zostanie wykonana cała więźba z pokryciem dachówką.
Jednym słowem ujmę to tak nie chce mi się zbytnio pier........ z ustawianiem tych łat i kontr łat i robić robotę w 3 dni zamiast przykręcić blachę w półdniówki i miedz głowy temat.
Tym bardziej że więźba i tak jest w przyszłości do wymiany i jest to nieodraczalne.
dziękuje z góry za opowiedź
Niestandartowe pokrycie blachodachówką
Moderator: Redakcja e-dach.pl
- Andrzej Wilhelmi
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Niestandartowe pokrycie blachodachówką
To o czym piszesz nie jest tymczasowym rozwiązaniem bo remont dachu planujesz za kilkanaście lat. Blachodachówka też tyle wytrzyma. Należy na tą papę położyć grubą folię budowlaną (o,3 mm) kontłaty i łaty. Jak zrobisz inaczej możesz mieć problemy. Pozdrawiam.
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Nie napisałeś nic o spadku dachu. Jan.
A tak zapytam z własniej ciekawości , pod dachówkę lepsza membrana od foli , a pod blachę tez będzie lepsza membrana ?
-
MistrzJan
- Superużytkownik

Najlepsza jest deska lub płyta i papa. Jan.
-
gra001gra001
- nawrócony - nie spamuje
mozna uzyc powlok dachowych dacfill
sa bardzo elastyczne i do nakladnai na zimno
sa bardzo elastyczne i do nakladnai na zimno