Podłączenie kotła pytanie.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Podłączenie kotła pytanie.
Witam
Mam pytanie odnośnie podłączenia kotła Defro optima komfort 12kw i zasobnika na cwu.W schemacie pieca pompa zamontowana jest za zaworem czterodrożnym, czy można podłączyć pompę na powrocie ? może jakiś schemat.
Mam pytanie odnośnie podłączenia kotła Defro optima komfort 12kw i zasobnika na cwu.W schemacie pieca pompa zamontowana jest za zaworem czterodrożnym, czy można podłączyć pompę na powrocie ? może jakiś schemat.
Re: Podłączenie kotła pytanie.
Czemu chcesz montować pompe na powrocie?
Zawór czterodrogowy ma zabezpieczyć kocioł przed niskim parametrem
moze warto to tak rozwiazac?

Zawór czterodrogowy ma zabezpieczyć kocioł przed niskim parametrem
moze warto to tak rozwiazac?

jak byś nie podłączał to pompa zawsze za zaworem czwórdrożnym
Dzięki za zainteresowanie moim postem. Zapytałem dlatego bo muszę wymienić kocioł który mi przecieka i właśnie jest podłączony z pompą na powrocie i bez żadnych zaworów trójdrożnych , pierwsze podłączenie było na zasilaniu i działo się co bądz temperatura rosła szybko a grzejniki zimne . pierwsze jest OK>. odetchnąłem.Nowy piec to Defro 1.2 optima komfort mieszkanie ok .100m2.
majster odradza mi zasobnik cwu i zawor trójdrożny mówi że to zbędne a ja towłaśnie chcę dlatego bo podejrzewam , stary kocioł polecaił mi przez niską temperaturę którą musiałem utrzymywać, za gorąco w domu.poradżcie co robić i jak podłączyć. .
majster odradza mi zasobnik cwu i zawor trójdrożny mówi że to zbędne a ja towłaśnie chcę dlatego bo podejrzewam , stary kocioł polecaił mi przez niską temperaturę którą musiałem utrzymywać, za gorąco w domu.poradżcie co robić i jak podłączyć. .
tylko przez zawór czwórdrożny
tzn. że mogę podłączyć pompę na powrocie z zaworem czwórdrożym?
nie pompa na zasileniu za zaworem ,nic jej nie będzie
Co to za majster ? Jeżeli ten odradza Ci takie rozwiązania to go zmień. Tak jak pisali poprzednicy zakładaj zawór 4drogowy i zasobnik.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
zawór trójdrogowy w zupełności wystarczy. a schemat który jest przedstawiony jest bardzo dobry i nie ma potrzeby instalowac zaworu czterodrogowego.