Uziemienie domku jednorodzinnego

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

zbychjan
Początkujący
Początkujący

Uziemienie domku jednorodzinnego

Post autor: zbychjan »

Znajomy instalator poradził mi, żeby nie robić opaski z bednarki, ale wbić specjalną 3-metrową szpilkę i połączyć ją z szyną wyrównawczą. Sugeruje, że ta szpilka może być wewnątrz budynku (niepodpiwniczony), tzn. przechodzić przez wylewkę i dalej do gruntu. Czy ktoś z kolegów ma doświadczenie w tej materii? Ile takch szpilek? Będę wdzięczny za uwagi i rady.

buraczane_pole
Aktywny
Aktywny

Re: Uziom domku jednorodzinnego.

Post autor: buraczane_pole »

szpilka jest mniej trwała i cięzko uzyskać na niej parametry uziomu otokowego.pomysł z umiejscowieniem jej pod wylewką co najmniej chybiony.

Awatar użytkownika
fazerkw
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Re: Uziemienie domku jednorodzinnego

Post autor: fazerkw »

Można też zapiąć szynę wyrównawczą do zbrojenia ławy fundamentowej
Pozdrawiam
Krris

zbychjan
Początkujący
Początkujący

Post autor: zbychjan »

Dzięki za odpowiedzi. Nie rozumiem tylko, dlaczego Twoim zdaniem jest to kiepski pomysł.

Awatar użytkownika
fazerkw
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: fazerkw »

Robiłem wczoraj uziom z dwóch szpilek 3m i wyszło Mi 6 ohm-ów(chyba tak się to pisze :)).Ważne żeby zabezpieczyć łączenia smarem i owinąć folią.Jak nie zabezpieczysz to 5 lat i po uziomie.A tak w ogóle to wszystko zależy od gruntu,bo w piachu można 200 szpilek wbić i może będzie 100 ohm-ów
Pozdrawiam
AniBazarek.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”