pustaki szalunkowe czy beton co wybrac

Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

koch79
Początkujący
Początkujący

pustaki szalunkowe czy beton co wybrac

Post autor: koch79 »

WITAM mam pytanie dotyczące budowy piwnicy ,chodzi o to która metoda jest lepsza -budowanie z pustaków szalunkowych czy metodą tradycyjną (wylewanie betonu) i co jest tańsze
koch79

Omen07
Aktywny
Aktywny

Re: pustaki szalunkowe czy beton co wybrac

Post autor: Omen07 »

Miałem podobny dylemat, liczyłem przybliżone koszty metra kw. ściany monolitycznej, z pustaków szalunkowych, z bloczków betonowych i pustaków fundamentowych betonowych, wg. mnie najtaniej wychodzi ściana lana/monolityczna, potem z pustaka/bloczka betonowego a najdrożej wychodzi pustak szalunkowy ( koszt pustaka i betonu do jego zalania..) Ja połaczyłem ścianę monolityczną/laną i pustak betonowy fundamentowy na ściany piwnicy... Tak mi wyszło najtaniej...

Pozdrawiam Adam

henio87
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: pustaki szalunkowe czy beton co wybrac

Post autor: henio87 »

Ja ze swojej strony mogę polecić pustaki szalunkowe https://www.uciechowski.com.pl/oferta/f ... -zespolony nie znam się na tym, ale ekipa budowlana je chwaliła

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundamenty”