Czym wypełnić przestrzeń
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Czym wypełnić przestrzeń
Witam.
Jestem na etapie przyotowywania podłogi pod wylewkę. Daje 2x folia 0.3mm i 10cm styropianu 2x po 5cm.
Moje zapytanie to czym wypełnić najlepiej przestrzeń w miejscach gdzie przebiegaja rury od grzejników czy wody użytkowej lub rurek ochroonnych od kabli. Styropian układam w dwóch warstwach pierwsza warstwa aby wyrównać wszystko z rurami a drua już to pełne wypełnienie, bo bede też układam podłogówke. Rury do grzejników ida z pexa w otulinie maja wysokości 3.5cm zostaje mi 1,5cm do wypełnienia. Mówą ludzie, że pisakem to się wypełnia ale nie wiem czy to dobry pomysł. Pianka montażowa robi za dużo bałaganu i nie równo wypełnia.
Czy mogłbym to wyrównać np. zaprawą murarską? lub klejem do styropianu czy jakims granulatem.Chce aby to wszystko się solidnie trzymalo zeby nie załąmało styropianu w jakims miejscu??
Jestem na etapie przyotowywania podłogi pod wylewkę. Daje 2x folia 0.3mm i 10cm styropianu 2x po 5cm.
Moje zapytanie to czym wypełnić najlepiej przestrzeń w miejscach gdzie przebiegaja rury od grzejników czy wody użytkowej lub rurek ochroonnych od kabli. Styropian układam w dwóch warstwach pierwsza warstwa aby wyrównać wszystko z rurami a drua już to pełne wypełnienie, bo bede też układam podłogówke. Rury do grzejników ida z pexa w otulinie maja wysokości 3.5cm zostaje mi 1,5cm do wypełnienia. Mówą ludzie, że pisakem to się wypełnia ale nie wiem czy to dobry pomysł. Pianka montażowa robi za dużo bałaganu i nie równo wypełnia.
Czy mogłbym to wyrównać np. zaprawą murarską? lub klejem do styropianu czy jakims granulatem.Chce aby to wszystko się solidnie trzymalo zeby nie załąmało styropianu w jakims miejscu??
-
jacenty800
- Superużytkownik

Re: Czym wypełnić przestrzeń
moze klejem poliutarenowym..............do styropianu
nie rozszeza sie wiec nie robi balaganu
nie rozszeza sie wiec nie robi balaganu
A czy zaprawą ceresit cr 65 te wolne przestrzenie mogłbym wypełnić?
-
jacenty800
- Superużytkownik

tak naprawde mozna byle czym nie ma to wiekszego wpływu mozna i klejem do styropianu .jednak z tym klejem montazowym to nie glupi pomysł bo dostanie sie w kazde zakamarki ,stworzy dodatkowa otuline dla rurek nie rozszeza sie jak pianka montazowa mozna po ulozeniu 1 warstwy dac klej potem od razu dac 2 warstwe i wszystko sie ladnie sklei
-
jacenty800
- Superużytkownik

No moze i sprobuje z tym klejem montazowym wylko nie jest tani i pistolet trzeba bedzie kupic do tego kleju
-
jacenty800
- Superużytkownik

poczekaj jeszcze jak mozesz moze ktos bedzie miał lepsza wizje.podalem tylko wariant ktory mi sie zdaje najlepszy ale zasypuja tez piachem.co do pistoletu to na allegro 20 zł wraz z dostawa