Wentylacja z rury pcv

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

kordel55
Początkujący
Początkujący

Re: Wentylacja z rury pcv

Post autor: kordel55 »

Na wstępie chciałbym się przywitać.
Przeczytałem wiele postów na temat wentylacji, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Jestem "zielony" jeśli chodzi o sprawy budowlane, więc wybaczcie być może głupie pytania:
Mam domek jednorodzinny w stanie surowym zamkniętym. Problem polega ta tym, że partaki (bo inaczej ich nazwać nie można) nie poprowadzili w ścianach kanałów wentylacyjnych. Dotyczy to kuchni, a także całości pokoi na poddaszu. Dodam, ze domek posiada dwa murowane kominy do doprowadzania spalin z kominka i pieca oraz wentylacji salonu i łazienek na parterze i piętrze. W pozostałych pomieszczeniach zaprojektowano instalację poprzez kanały zamontowane w ścianach i wyprowadzone przez dach (membrana + blacho-dachówka). I teraz moje pytania:
Z czego i jak mam zrobić kanał wentylacyjny z kuchni? Z czego i jak mam zrobić kanały wentylacyjne z pokoi na poddaszu?
W necie znalazłem takie kształtki: -http://www.went-dom.pl/strona.php?27384
Chciałbym z nich zbudować kanał wentylacyjny z kuchni, według projektu, czyli w ścianie. Czy te profile można przykryć tynkiem/gładzią? Jeśli tak, to jak to zrobić, żeby później ściana się w tym miejscu nie rysowała?
Z góry dziękuję za odpowiedź na tego posta.

samouk

Post autor: samouk »

kordel55 pisze:Z czego i jak mam zrobić kanał wentylacyjny z kuchni? Z czego i jak mam zrobić kanały wentylacyjne z pokoi na poddaszu?
W necie znalazłem takie kształtki:-http://www.went-dom.pl/strona.php?27384
Chciałbym z nich zbudować kanał wentylacyjny z kuchni, według projektu, czyli w ścianie. Czy te profile można przykryć tynkiem/gładzią? Jeśli tak, to jak to zrobić, żeby później ściana się w tym miejscu nie rysowała?
Witam,
Tego typu cienkościenne kształtki NIE NADAJĄ SIĘ do zamurowania. Stosuje się je do instalacji wentylacji wewnętrznej. W kuchni powinien być wybudowany solidny, systemowy lub murowany niepalny komin wentylacyjny.
Inaczej na poddaszu. Widziałem już działającą wentylację, w której dla uniknięcia wyprowadzania ponad dach wielu drogich i trudnych do trwałego uszczelnienia kominków wentylacyjnych zastosowano krótkie kanały wentylacyjne z tworzywa wyprowadzone poprzez sufit podwieszany na nieogrzewane poddasze.
Pozdr.

kordel55
Początkujący
Początkujący

Post autor: kordel55 »

OK, dzięki za odpowiedź.
Tylko nadal nie wiem jak i czym zrobić wentylację z kuchni. Komin wentylacyjny jest za daleko. Jeden ze znajomych zaproponował, żebym wyprowadził krótki kominek przez ścianę (w końcu wentylacja będzie mechaniczna), ale mam zamiar posiadać kuchnię gazową, a jej użytkownicy wiedzą, że na okapie i najbliższych meblach osadza sie tłusty osad. Nie chciał bym mieć tego brudu na zewnętrznym tynku (dla jasności - tynk jest bardzo jasny).
A jeśli chodzi o wentylacje poddasza to czytałem o tym rozwiązaniu. Mam tylko mieszane uczucia co do tego rodzaju wentylacji - moim zdaniem na poddaszu będę miał kurz i zapachy z innych pomieszczeń, które czasami będą wpadać przez kratki wentylacyjne. Poza tym strych mam zamiar wykorzystywać do przechowywania różnych rzeczy.

samouk

Post autor: samouk »

kordel55 pisze: Tylko nadal nie wiem jak i czym zrobić wentylację z kuchni. Jeden ze znajomych zaproponował, żebym wyprowadził krótki kominek przez ścianę (w końcu wentylacja będzie mechaniczna :?: ), na okapie i najbliższych meblach osadza sie tłusty osad. Nie chciał bym mieć tego brudu na zewnętrznym tynku.
A jeśli chodzi o wentylacje poddasza Mam tylko mieszane uczucia co do tego rodzaju wentylacji - moim zdaniem na poddaszu będę miał kurz i zapachy z innych pomieszczeń, które czasami będą wpadać przez kratki wentylacyjne :?: .
Wentylacja bocznym kanałem przez ścianę, to SUBSTYTUT wentylacji (łatwiej o ciąg wsteczny). W kuchni z kuchenką gazową MUSI istnieć stały kanał wentylacji naturalnej (wymagają tego przepisy bezpieczeństwa). Okap nadkuchenny może być jedynie urządzeniem DODATKOWYM.
Generalnie przepisy prawa budowlanego zabraniają mieszania wentylacji naturalnej z mechaniczną. Może więc pomyśleć jednak o dobudowie pionu wentylacyjnego z pustaków i o przebiciu się ponad dach?
A co do drugiego tematu, to jakim cudem mają się tam dostawać zapachy z innych kanałów wentylacyjnych? Strych powinien być jedynie stale przewietrzany (stałe okienka na szczytach), gdyż wywietrzaki kalenicowe, to za mało.
Pozdr.

jozin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: jozin »

to końcowa Panów ocena jest ?? warto budować wentylacje np,pion z rury kanalizacyjnej pcv ?? czy z spiralnej metalowej lub plastikowej ,ja mam właśnie wyprowadzony odpływ z mechanicznego okapu kuchennego na nieocieplany strych ,który ma okienka by to mogło być wyprowadzone na zewnątrz domu ,nie zauważalnym na strychu nic niestosownego --gdzieś czytałem ze lepiej dawać gładkie rury, by potem można taki kanał było przeczyscic

tyga33
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: tyga33 »

Rury PCV pod centralne ogrzewanie, przepływ wody, ścieków bardzo polecam. Mam u siebie takie rozwiązanie od producenta pcvwiplast.pl. Montaż prosty, bo waga rury mała. Wszystkie kształtki można w jednym miejscu kupić, nie było konieczności przerabiania rur, natężenie przepływu zdecydowanie na plus. Ten producent dba również o dodatkowe zabezpieczenie powierzchni zewnętrznej i wewnętrznej sprzedawanych rur. Ja akurat brałem po cenniku detalicznym, ale mają też hurtowy, jeżeli jesteś zainteresowany. Wystarczył jeden telefon, abym zaufał ludziom.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

tyga33 pisze:Rury PCV pod centralne ogrzewanie, przepływ wody, ścieków bardzo polecam. Mam u siebie takie rozwiązanie od producenta pcvwiplast.pl. Montaż prosty, bo waga rury mała. Wszystkie kształtki można w jednym miejscu kupić, nie było konieczności przerabiania rur, natężenie przepływu zdecydowanie na plus. Ten producent dba również o dodatkowe zabezpieczenie powierzchni zewnętrznej i wewnętrznej sprzedawanych rur. Ja akurat brałem po cenniku detalicznym, ale mają też hurtowy, jeżeli jesteś zainteresowany. Wystarczył jeden telefon, abym zaufał ludziom.
Dopuszczone są do wentylacji?
rekuperacja od 1989r

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”